SCHWENKEGATA: Utstillingsvindu ut mot Schwenckegata. I den flotte sofaen sitter Lillian Dombestein, som er daglig leder for alle bruktbutikkene i Normisjon. Bak står Sølvi Sannerhaugen, som er en av to butikksjefer med overordnet ansvar.

Bruktbutikk i sentrum

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen februar 2016.

Fredag åpner Normisjonen sin nye bruktbutikk på hjørnet av Nedre Torggate og Schwenckegata. To etasjer med stort og smått for store og små. Butikken har til og med eget kapell.

Et bittelite rom med to stoler og et lite alter med kors, lys og bibeltekster. En liten oase av fred og åndelighet, og åpent for den som ønsker det.

–Av de åtte butikkene vi har, er denne i Drammen den eneste med eget kapell, sier Marianne Kraft, som er ansatt som fellesskapsutvikler i Normisjon.

At det er 10 bruktbutikker i Drammens omkrets på et par mil, bekymrer ikke.

–Det sies at det kan være en bruktbutikk per 5.000 mennesker, så det er godt innenfor, sier Lillian Dombestein.

–Dessuten har vi fått en meget sentral plassering her i gågatene.

KAPELL: Denne butikken er nok byens eneste som har eget kapell. Her kan man sitte og samle seg litt, be en bønn eller lese en tekst. Marianne Kraft stiller også som sjelesørger dersom det er behov.

Sang og kake

Fredag kommer regionsleder i Normisjon, Sam Tore Bamle, for å klippe den røde snoren og erklære Galleri Normisjon butikk nummer åtte for åpnet. I tillegg kommer barn fra barnehagen Noas Ark på Nøste for å synge, og det blir kaffe og kake til de som vil være med på åpningen.

Butikken har to etasjer, og blir den største av de åtte butikkene. Normisjon har planer om en butikk til i år, og to neste år. 

–Vi har prosjekter på gang i 10 forskjellige land og i 13 regioner i Norge. Butikkene bestemmer selv hvor deres inntekter skal gå, og butikken i Drammen har valgt skoleprosjekter i Bangla Desh samt ungdomsarbeid i regionen, forteller Lillian Dombestein.

–65 prosent av inntektene fra salget går til disse prosjektene. Som ideell organisasjon har ikke Normisjon lov til å kjøpe inn ting for salg, bare motta som gaver. Og vi er overveldet over givergleden, og nå håper vi at kjøpegleden er like stor.

Bruktbølgen

De setter krav til giverne at det de mottar skal være helt, rent og i orden. Et par ting de ikke tar i mot, er madrasser, gamle datamaskiner og store tv-er. Ellers vil butikkene inneholde både møbler, klær, husgeråd, barneutstyr og leker. For ikke å glemme bøker, sko, vesker, glass og kjøkkenutstyr. 

–Vi er inne i en tid da det er in med retro og gjenbruk, sier Lillian Dombestein, og forteller at Normisjon har ansatt en ung dame som driver med redesign. Hun skal være en konsulent for butikkene og bistå med trendinformasjon.

–Vi tror denne trenden vil fortsette, for på den ene siden er de dem som kjøper nytt hele tiden og bytter ut, og på den andre siden er det de som gjenbruker. Normisjon ønsker å bidra innen gjenbruk.

De som skal jobbe i butikken, gjør det på frivillig basis. Det er ingen lønn knyttet til det, bare trivelig og sosialt fellesskap. Til nå har de fått cirka 35 frivillige, alt fra ekspeditører i butikk til sjåfører.

ORDEN: Marianne Kraft beundrer de som har skapt slik orden i hyllene.

Kafé

En krok i andre etasje er satt av til en fremtidig kafé. Det er usikkert når den står ferdig, men så fort de er ferdige med åpning av butikken og få alt til å fungere, vil de begynne med kafé-planene. Normisjon eier Danvik Folkehøgskole, og der har de egen catering som skal levere mat til kafeen.

–Flere vi har snakket med sier de gleder seg til å legge kaffepraten til butikken vår, sier Synnøve Fæster.

–Og vi som jobber her, skal også ta oss tid til å snakke med kundene. Vi skal til enhver tid være fire stykker på jobb, og det skal være god tid til en prat for den som ønsker det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *