SOS International har observert en økning i saker fra Albania. Foto: Ani Kolleshi / Unsplash

Dette må du være klar over om du reiser til Albania

Albania er raskt i ferd med å bli en feriefavoritt, og tiltrekker seg turister med sin lange kystlinje, behagelige klima og budsjettvennlige priser. SOS International deler her sine beste råd for ferien.

Albania har blitt kalt Europas Maldivene, en uberørt perle, og hovedstaden Tirana har fått kallenavnet Balkans it-by. Stadig flere nordmenn har fått øyne opp på landet, som ligger mellom Hellas og Montenegro og har et attraktivt prisnivå.

Hos SOS International er også Albania blitt synlig i statistikkene. Det er fortsatt langt opp til nordmenns favorittreisemål Spania, Hellas og Tyrkia, men saker fra Albania blir stadig vanligere ved alarmsentralen, der nordiske reisende kan få hjelp når de blir skadet eller blir syke på reisen:

– Vi har observert en økning i saker fra Albania, noe som kan tyde på at vi vil se enda mer til Albania i vår saksbehandling fremover, sier divisjonsdirektør for Travelcare i SOS International, Karin Tranberg.

Fra juli 2022 til juli 2023 har antallet saker fra Albania økt med 47 prosent.

Reiseforsikring er et must

Kvaliteten på det albanske helsevesenet er ganske langt unna det du er vant til som nordisk velferdsborger. Derfor kan ellers ukompliserte sykdomsforløp eller skader utvikle seg når skadelandet er Albania.

– Vår erfaring er at den relativt dårlige kvaliteten på helsevesenet gjør at behandlingsforløpet og selve assistansehåndteringen kan bli mer kompleks. Det kan f.eks. innebære at pasienten må fraktes hjem til behandling i stedet for å bli behandlet på stedet, sier Karin Tranberg.

Derfor er reiseforsikring en nødvendighet hvis du legger ferien til Albania.

Det kan være dyrt å få behandling dersom du blir syk eller skadet i utlandet. Albania er utenfor EU, og det europeiske helsetrygdkortet gir derfor ikke tilgang til behandling i det offentlige helsevesenet.

Ta turistmage på alvor

SOS International har registrert spesielt mange tilfeller av «turistmage» i Albania. Til tross for det noe uskyldige navnet, kan mageinfeksjoner utvikle seg og bli alvorlige hvis de ikke behandles riktig.

– Ferien kan bli temmelig ødelagt dersom mageinfeksjoner ikke får korrekt behandling. Du kan bli raskt dehydrert, noe som blant annet kan føre til svimmelhet og hodepine. Her må man være spesielt forsiktig hvis det er eldre eller barn som rammes. Vi anbefaler at du ringer alarmsentralen og kommer i gang med behandling umiddelbart i stedet å bruke tid på å se an, sier Karin Tranberg.

Heldigvis kan du gjøre mye selv for å forebygge turistmage ved å fokusere på for eksempel god hygiene.

SOS Internationals gode råd til ferien i Albanien:

  • Forebygg turistmage med god håndhygiene. Bruk gjerne hånddesinfeksjon.
  • Ikke drikk vann fra springen.
  • Vær oppmerksom på hva du spiser. Stekt og kokt mat reduserer risikoen for mageinfeksjoner.
  • Tegn reiseforsikring som dekker legehjelp og hjemtransport.
  • Ta kontakt med SOS Internationals alarmsentral dersom du blir syk eller skadet – så får du riktig veiledning umiddelbart.
  • Vær oppmerksom på at albansk trafikk krever tilvenning.
  • Last ned Utenriksdepartementets app «Reiseklar» og registrer din reise. Dette gir Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg viktig informasjon dersom det oppstår en krise i landet du oppholder deg.

Topp-3 skadeland i sommeren 2023

  1. Spania
  2. Hellas
  3. Tyrkia


Kilde: SOS International, antall norske saker ved alarmsentral for reisehjelp i perioden juni-august 2023. 
Totalt hjalp SOS International norske reisende 8.350 ganger i perioden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *