Generøse åpningstider og lave priser lokker nordmenn over grensen i påsken.

Harryhandel i påsken? Dette bør du tenke på

Kombinasjonen billigere mat og generøse åpningstider gjør Sverige til et yndet utfluktsmål i påsken. Men i år lønner det seg å sammenligne nøye for å maksimere besparingen.

Å ta en påsketur til søta bror kan være en hyggelig utflukt i påskeferien, og harryhandel er en påsketradisjon for mange som bor nær svenskegrensen. Tidligere år har nordmenn valfartet til Systembolaget og svenske matvarebutikker i påskeferien, lokket av generøse åpningstider og lave priser.

Prisstigning i Norge og Sverige

For de som vurderer å handle i Sverige i påsken i år, kan det være lurt å sammenligne priser nøye før man drar. Prisveksten har vært betydelig høyere i Sverige enn i Norge de siste årene. Faktisk så stor at man i fjor snakket om motsatt harryhandel – altså at svensker kom til  Norge for å handle billigere matvarer.

Sammenlignet med februar 2023 har prisene på matvarer i Sverige økt med 0,9 prosent, og prisene på alkoholfrie drikker har økt med 3,4 prosent. Totalt har prisene på matvarer og alkoholfrie drikker økt med 1,2 prosent siden februar i fjor, og tradisjonell påskemat som egg har steget med hele 11,6 prosent det siste året ifølge ferske tall fra det svenske statistikkbyrået SCB.

Norge har også hatt prisøkning på mat – men priskrigen på typiske påskevarer har ført til noe lavere priser den siste måneden. Til tross for fallende priser den fra februar til mars så var matprisene fortsatt 6,3 prosent høyere i februar i år enn de var for ett år siden, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Lønner det seg å dra på harrytur i påsken?

Det korte svaret er ja – Selv om matvareprisene har skutt i været hos søta bror så lønner det seg fremdeles å kjøpe visse produkter over grensen.

Selv om prisstigningen i Sverige har stagnert en del mot samme periode i fjor, så kommer årets påskefeiring blir dyrere.

4 tips for harryhandel

  • Skaff deg oversikt – sammenlign matpriser mellom Norge og Sverige før du legger påsketuren over grensen.
  • Hva koster turen? – sjekk bensinpris og strømpris om du har elbil. Se på muligheter for å samkjøre eller ta kollektivtrafikk om mulig.
  • Sammenlign flere matvarekjeder i Sverige – Når du vet hva som er billigere i Sverige så ta en ny runde å sammenlign de svenske prisene hos flere matvarebutikker. Bruk apper som matpriskollen for enklere oversikt.
  • Velg lokal valuta – Velg svenske kroner som valuta når du betaler med kort i Sverige.
  • Sjekk åpningstider – selv om svenskene er mer liberale med åpningstider i påsken, så er for eksempel Systembolaget stengt på dager som langfredag og andre påskedag. Sjekk alltid lokale åpningstider dit du skal dra på harryhandel så du ikke risikerer å komme til stengt dør.

Vi harryhandlet for 8 milliarder i fjor

Nordmenn grensehandlet for 9,3 milliarder kroner i 2023. Mesteparten av disse pengene gikk til mat og dagligvarer hos søta bror. Vi la igjen nesten 8 milliarder  i Sverige. Av disse ble 5,1 milliarder lagt igjen i området rundt Strømstad, ifølge Statistisk sentralbyrå. Dette tilsvarer 54 prosent av all grensehandel. Deretter fulgte Charlottenberg med 15 prosent.

Viktigere enn noensinne å sammenligne matvarepriser

Tilnærmet lik kronekurs og økte matpriser gjør at man må legge ned mer forarbeid for å kunne hente hjem de store besparelsene. Men det er fremdeles mulig. Bor man nær grensen  kan man spare flere tusen kroner årlig på handle matvarer i det landet der de er billigst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *