Nordmenn handler mer brukt. Det betyr mer penger i omløp – noe kriminelle vil forsøke å utnytte. Foto: Posten

Kjøpe eller selge brukt? Ikke la deg lure: – Kriminelle følger også trender

-Bedragerier har nærmest eksplodert de siste årene, sier politiet. Nå advarer Posten Bring, politiet og Tise om svindel i bruktmarkedsplassene.

Akkurat som oss forbrukere, så følger kriminelle også trender. Brukthandel er svært populært og spesielt bruktmarkedene på nettet merker en stor pågang. Dermed er det mer penger i omløp, noe de kriminelle vet å utnytte, sier fagsjef for antikrim i Posten Bring, Terje Ulfsten.

Han har listet opp de mest «typiske» svindelmetodene:

  • Svindleren får selger til å sende varen til seg før den er betalt. Gjerne ved at svindleren viser til falske transaksjoner eller kvitteringer.
  • Kjøperen forledes til å forhåndsbetale en vare ved at de mottar en forfalsket sporingskvittering fra svindleren på at sendingen er innlevert hos for eksempel Posten.
  • Kjøper forhåndsbetaler varer eller betaler postoppkrav. De mottar pakkene med verdiløst innhold eller annet enn det som var avtalt.
Fagsjef for antikrim i Posten Bring, Terje Ulfsten. Foto: Posten

Politiet er også tydelige på at bedragerier er noe som i stadig større grad forekommer i dag enn tidligere.

– Bedragerier har nærmest eksplodert de siste årene og det store omfanget har blitt et samfunnsproblem. Vi ser at de kriminelle øker sine aktiviteter i høysesonger og det er viktig at den enkelte er varsom, sier politiinspektør Christina T. Rooth i Oslo politidistrikt.

Den populære bruktmarkedsplassen Tise ber også sine brukere om å være varsomme.

– I takt med at Tise vokser blir vi også et mer attraktivt mål for svindlere, og vi jobber kontinuerlig med å gjøre det vanskelig for de å misbruke plattformen vår, sier markedssjef Sigrun Stenseth og forklarer videre:

– Økning i svindelforsøk krever mer av både oss som aktør og at vi har en sikker løsning, men også at brukerne er bevisste.

Råd for å unngå svindel:

Fagsjef Ulfsten i Posten Bring har listet opp en rekke råd for å unngå å sette seg i situasjoner der man kan bli svindlet:

  1. Vær skeptisk: Vær forsiktig med å inngå avtaler med ukjente personer, spesielt hvis de presser på for en rask handel. Husk også at det er svært enkelt å forfalske e-post, SMS, telefonnumre og nettsider.
  2. Bruk pålitelige plattformer: Handel gjennom anerkjente markedsplasser gir beskyttelse for både selgere og kjøpere.
  3. Unngå forhåndsbetaling: Unngå forhåndsbetaling, hvis du er usikker på selgerens troverdighet.
  4. Ukjent faktura: Vær ekstra oppmerksom dersom du får en faktura på en vare du aldri har bestilt. Dette kan være et faresignal på at noe er galt.
  5. Bruk postoppkrav: Selger du en vare på nett – utenfor de anerkjente markedsplassene, kan det være lurt å bruke postoppkrav.
  6. Bruk Posten-appen: Med appen kan du følge sendingen i sanntid.
  7. Meld fra om svindel: Hvis du mistenker svindel, bør du rapportere det til aktuell bank, nettbutikk, markedsplass og transportleverandør.
  8. Anmeld forholdet: Blir du utsatt for svindel, anmeld forholdet til politiet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *