En enkel komfyrvakt er en svært god sikkerhet. Den kobler ut strømmen om det blir for varmt og hindrer farlige situasjoner i å skje. Bilde: Brannvernforeningen

Komfyren årsak til over 40 prosent av brannvesenets utrykninger

Ny statistikk fra DSB viser at 41 prosent av brannvesenets utrykninger i 2022 skyldtes branner eller branntilløp på komfyren. En enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk.

Brann- og redningsvesenet rykket i 2022 ut til 4.641 branner og branntilløp i private hjem. 1.894 av disse (41 prosent) var branner og branntilløp på komfyren. Tørrkok står for 86 prosent.

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, det er også denne gruppen som har størst risiko for å dø i brann. Så godt som alle komfyrbranner skyldes overoppheting av brennbart materiale og ikke tekniske feil ved komfyren. En enkel komfyrvakt er en svært god sikkerhet. Den kobler ut strømmen om det blir for varmt og hindrer farlige situasjoner i å skje, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp og tilføyer;

– Samtidig sparer vi brannvesenet for en lang rekke unødige utrykninger.

Det er krav til komfyrvakt i nye boliger, og ved oppussing der det trekkes ny elektrisk kurs til kjøkkenet. Kravet, som også gjelder fritidsboliger, kom i 2010.

Slik fungerer komfyrvakten

Med en komfyrvakt installert kuttes strømmen til komfyren når det er fare for brann. Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter, og er enkel å installere. Hvis sensoren, som observerer kokeplatene, oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Komfyrvakt er et svært godt brannforebyggende hjelpemiddel. Vi vet at den har spesielt stor verdi for mennesker som av ulike årsaker er mer sårbare ved brann, for eksempel på grunn av alder eller ulike helseutfordringer. For pårørende gir det en ekstra trygghet i hverdagen å vite at det er gjort forebyggende tiltak også på kjøkkenet, sier Søtorp.

Dette må du passe på

Det finnes to ulike typer komfyrvakt. Den ene kobles til med ledning i stikkontakten. Den andre typen kobles til det faste elektriske anlegget. Det er laget en felles internasjonal norm, NEK EN 50615, som sikrer kvaliteten til komfyrvakten. Sjekk at komfyrvakten har denne merkingen og tilfredstiller kravene i normen.

Komfyrvakter som skal plugges i stikkontakt kan du lovlig montere selv. Disse får du for eksempel kjøpt i forsikringsselskapenes nettbutikker, direkte fra produsentene, eller hos elektronikkforhandlere. Komfyrvakter for fast tilkobling må monteres av en elektriker. Ofte kan du kjøpe slike komfyrvakter av installatøren.

– Ettermontering av komfyrvakt er et svært enkelt og rimelig tiltak, som utgjør en stor forskjell for brannsikkerheten i egen bolig, og for sikkerheten til andre som bor i samme bygg, forklarer Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.

Brannvernforeningens huskeliste for trygg matlaging:

  • Vært alltid våken og til stede når du bruker komfyren, og skru den av om du får en telefon eller blir distrahert fra matlagingen.
  • Rens kjøkkenviften regelmessig for fett og smuss.
  • Sørg for at det ikke er brennbart materiale som kjøkkenpapir, grytekluter og kjøkkenhåndklær rett ved komfyren.
  • Husk at fett og smult ikke må slokkes med vann, men ha alltid et lokk eller brannteppe klart i tilfelle smultgryten tar fyr.
  • Innstaller komfyrvakt.
  • Sørg for å ha fungerende røykvarsler i alle etasjer og brannslokker lett tilgjengelig,

Om tallene fra DSB:
Tallene inkluderer branner og branntilløp i private hjem som alle «brannhendelser tilknyttet bygg» med hovedfunksjon for bygget som «bolig» eller «næring som fungerer som «bolig»». Blant disse er branntilløp komfyr (1.635), branner og branntilløp som startet i mat eller gjenstander i/på komfyr (209), og branner og branntilløp som startet i husholdningsutstyr for stek/kok (50).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *