Sjønære hytter med mye kostbar hjemmeelektronikk å stjele er attraktive for tyvene, ifølge If. Ofte er det lett å kjøre bil helt inntil hytta for å laste på tyvgodset. (Illustrasjonsfoto: Pexels/CC)

Kysthytter er mer tyveriutsatt

Beliggenhet nær motorveier gjør fritidshus og kysthytter mer sårbare for innbrudd enn hytter på fjellet, ifølge If. Noen kommuner peker seg ut.

I fjor ble 1069 hytteinnbrudd meldt inn til forsikringsselskapene, viser bransjetall fra Finans Norge. Det er omtrent like mange som året før. Men tyvene rapper med seg mer enn før når de først er i gang: Det ble stjålet verdier for litt over 45,3 millioner kroner i fjor fra hyttene, en økning på 33,6 prosent fra 2022.

Påsken er en tid hvor mange kommer til hytte eller fritidsbolig etter at den har stått tom lenge. Da blir en del hyttetyerier oppdaget, opplyser forsikringsselskapet If.

Forbryterne forvirrer politiet

En vanlig fremgangsmåte ved hytteinnbrudd er å bryte seg inn i to-tre hytter som ligger nær hverandre. Deretter beveger de mobile vinningskriminelle seg raskt til et annet hytte- eller sommerhusområde mange mil unna for å forvirre politiet.

– Da er en fordel for tyvene at E18, E6 eller en annen hovedferdselsåre ligger like ved innbruddsstedene. Analyser vi har gjort tidligere, viser at kommuner som Larvik, Kragerø, Fredrikstad, Bamble og Tjøme går igjen ved hytteinnbrudd, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Kommunene Asker, Sandnes, Kristiansand, Oslo og Sandefjord er også blant hyttetyvenes favoritter, påpeker han.

Tyvene forflytter seg raskt

– Felles for alle disse kommunene er at de har kystlinje og lett tilgjengelighet til veier hvor det er enkelt å kjøre hurtig til neste attraktive tyveriområde, sier Clementz.

Han understreker at hytteinnbrudd hender andre steder enn ved kysten også, og at det skjer tyverier fra hyttefelter på typiske skidestinasjoner og fra fjellhytter.

– Men det er påfallende at kommuner med kystlinje og brede motorveier enten gjennom eller i nærheten peker seg klart ut, sier han.

Mindre krimstress på hytta

– Standarden på mange hytter og fritidsboliger er svært høy hos mange. Derfor forsvinner en del dyr hjemmeelektronikk, som TV-er og stereoanlegg, fra hyttene. Hytteinnbruddstyvene har gjerne lenger tid på seg og kan jobbe i ro og mak. I mange tilfeller kan de også kjøre bilen helt fram til døra – og kjøre ut på motorveien med kassevogna full av tyvgods, sier Clementz.

Han mener det kan være lurt av hytteeiere å ta en vurdering av hvilke verdifulle gjenstander det er lurt å ha permanent på hytta og hvilke det går an å frakte med seg til og fra.

– Her må jo alle selv ta en avveining av hva som er smart og hva som er praktisk mulig å gjøre av slike tiltak, understreker han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *