KUNSTNERHJELPEN: Tone Sørensen fra Øvre Eiker kultur, Anders Wengen, rådgiver i Buskerud Fylke, Bjørn Tiller, daglig leder fra Innoco, Lana Berglund fra Innoco, kultursjef Lidia Ivanova Myhre fra Øvre Eiker Kommune, Nina Solberg, daglig leder i Vestregionen og Arve Vannebo fra Papirbredden Innovasjon. Et solid faglig panel som skal hjelpe kunstnere til å leve av kunsten sin.

Lar kunst bli næring

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i juni 2013.

– Øvre Eiker er en foregangskommune på mange fronter, sier leder i Vestregionen, Nina Solberg. – Nå tar de også et solid grep om kunstnerne, og gir dem næringsrik hjelp til å overleve.

Øvre Eikers initiativ gjelder hele Vestregionen, inkludert Drammen, Nedre Eiker og Lier. 

– Vi vil ikke leke alene, sier kultursjefen Lidia Ivanova Myhre.

– Derfor har vi utarbeidet et opplegg for å kartlegge kunstnere i kommunene, og se hvordan vi kan hjelpe dem til å leve av kunsten.

Nasjonalplan

Kultursjef Myhre tror at kultur er den nye, store næringen, og det er i tråd med departementene og den nye nasjonalplanen.

– For første gang har tre departement samarbeidet om en satsning som handler om kultur og næring, nemlig kulturnæring. Det er Nærings- og handelsdepartementet, Kulturdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet som sammen står bak satsningen, sier Myhre.

– Og Øvre Eiker har vært forutseende og laget et prosjekt vi har kalt Forbilde 2015. Dette handler kort og godt om hvordan vi skal hjelpe kunstnere til å tenke nok næring slik at de kan leve av kunsten sin.

Tidligere i vår arrangerte Øvre Eiker kommune et seminar om temaet. Og nå inviterer de til et kursopplegg.

Det er Papirbredden Innovasjon som har sydd sammen kursopplegget, og kurset er åpent for alle som ønsker å etablere seg som kunstner og leve av det.

Topp kursholdere

Kursene starter i september, og varer ut november. Temaene varierer hver kurskveld, men felles er den røde tråden som handler om å danne nettverk, gjøre kunsten levedyktig og lære om det økonomiske.

– Klassene skal ikke være store. Vi liker å ha god kontakt med alle kursdeltakerne, og sørge for at de får maksimalt utbytte av det, sier Arve Vannebo, prosjektleder ved Papirbredden Innovasjon.

Blant kursholderne er Arnfinn Bjerkestrand, et kulturnæringsmenneske og sentral i Norsk kulturråd, Thomas Cappelen Malling, filmregissør og leder ved Gandalf Reklamebyrå i Oslo, og Larry Bringsjord, dagelig leder i MTG Music og tidligere leder av Spellemannskomiteen og Fono. Også kursholdere fra etablererveiledningen kommer, samt at Arve Vannebo og kollega Gunnar Grinaker skal være de som holder overoppsyn med kursene.

Galskap og resultater

Kunstnere kan inneha egenskaper mer jordnære mennesker vil karakterisere som galskap. Selv kaller de det kreativitet, og de har sterke budskap som de ønsker å få ut.

– Det er flott å ha et budskap, og vi trenger det kreative, sier Lidia Ivanova Myhre.

– Vi ser på det som en offentlig oppgave å hjelpe kunstnerne ut og få en levedyktig kunst. Derfor bringer vi næring inn i kunsten, og hjelper til med å sette kunstneren i stand til å skape mer.

Via kursopplegget ”Verktøy for næring” vil deltakerne lære om hvordan gå fra å klippe hverandres hår til å bli en lønnsom bedrift, eller fra å lage videoer til å ta skrittet ut og produsere filmer for allmennheten. Nøkkelordet er nettverk.

– Foruten det lærerike programmet på kurset, er det selvsagt nettverksbygging som er et underliggende tema hele tiden, sier Vannebo. 

– Hvordan kan din bedrift hjelpe min? Kjenner du noen som kan være interessert i å trykke boken? Har du kontakt med et galleri som kan selge bildene mine? Når man først får luftet sine behov, er det utrolig hva som kommer ut av det.

Kartlegging

Hver av de 16 kommunene i Vestregionen har fått oppskrift på hvordan kartlegge kunstnere i sin kommune. Mange har gjort det, og Øvre Eiker har selvsagt gått grundig til verks. De har systematisert kunstnerne for å finne ut hvem som gjør hva og hvor mulig det er at kommunen kan bistå med drahjelp.

Et av virkemidlene i drahjelpen er å finne ut hvem som kan ha nytte av å delta på et slikt kurs.

– Det er opp til hver kommune hvor mye de ønsker å delta, men jeg håper flere ser verdien av dette, sier Lidia Ivanova Myhre.

– I en verden full av ting, tror jeg kultur og opplevelser er det neste store næringen. På regjeringsnivå har man sett dette. Det er opp til lokale politikere og kommuner å bringe det frem i sin kommune.

Reis og Ryk

Med i Forbilde 2015 er også programmet Reis og Ryk. Det er et prosjekt fra Innoco som har benyttet EU-prosjektet kalt Leonardo Da Vinci for å gi deltakerne mulighet til å reise utenlands og hospitere hos en bedrift eller kunstner som kan lære dem mer om sin egen virksomhet.

Innoco har foreløpig drevet dette prosjektet i Nord-Norge, hvor flere kunstnere/bedriftseiere har vært på særdeles vellykkete hospiteringer. Over 450 har deltatt hittil. 

– Det har vært så vellykket at noen har søkt om enda en tur, sier daglig leder Bjørn Tiller i Innoco.

– Én kom ikke hjem igjen! Riktig så vellykket ønsker vi ikke at det skal være, for målet er at deltakerne skal ut og lære – REIS, og hjem igjen og RYKE av entusiasme som kan smitte over på andre.

Det er begrenset antall reisestipender som deles ut, men det kan søkes fortløpende. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *