Landbruksdirektoratet er opptatt av å styrke norsk matproduksjon og gleder seg over at mye av julematen i år er norsk. Her inviterer adm. direktør Jørn Rolfsen kolleger til å smake på norsk ost og skinke. Foto: Kai Berg-Pettersen, Landbruksdirektoratet

Mer norsk julemat i år

Nesten all julematen vil i år være produsert av norske bønder, viser tall fra Landbruksdirektoratet.

Det blir ikke jul uten ribbe, pinnekjøtt, poteter og tilbehør. I år vil nesten all tradisjonell julemat være produsert av norske bønder.

– Til tross for et krevende år i jordbruket med både tørke og flom, ser det ut til at det blir nok norsk julemat til å mette alle denne julen. Dermed blir det lite import av julemat, sier administrerende direktør Jørn Rolfsen i Landbruksdirektoratet

Milliardsalg

Anslag fra Virke viser at nordmenn vil handle mat og drikke for 30 milliarder kroner i desember. Omsetningen av mat og drikke øker med 20 prosent i julemåneden og det er god grunn til å anta at mye av økningen skyldes økt salg av julemat. Hver enkelt av oss bruker nesten 6 000 kroner på mat og drikke i desember.

Nok kjøtt

Enten du foretrekker ribbe eller pinnekjøtt så er det nok på lager, viser ferske tall fra Landbruksdirektoratet.

− Det er rikelig med ribbe på lager. Lagrene med svinekjøtt er på mer enn 3 800 tonn, så det burde være rikelig til både ribbe og medisterkaker, forsikrer Jørn Rolfsen hos Landbruksdirektoratet. For de av oss som foretrekker pinnekjøtt, er det heller ingen grunn til uro for tomme tallerkener på juleaften.

− Selv om det har blitt slaktet noe mindre lam i år enn i fjor, melder Nortura om at de har produsert pinnekjøtt i henhold til bestillingene fra kundene. Det bør derfor være nok pinnekjøtt til å dekke markedet og dermed julemiddagen i de tusen hjem, sier Rolfsen.

Lite import i år

Norge har kvoter på import av ribbe i desember, både fra EU og fra Storbritannia. Disse kvotene ble fullt utnyttet i fjor, men i år ser det ut til at det vil bli importert mindre ribbe på disse kvotene. Mangel på ribbe har også tidligere år gitt tollnedsettelse i perioden frem mot jul, noe som heller ikke ser ut til å bli aktuelt i år. Dette betyr at årets juleribbe nesten garantert er produsert i Norge.

Prognosene til Nortura viser en forventet nedgang på rundt seks prosent i produksjonen av lam i 2023. Samtidig har også salget av lam gått noe ned i år, og det er nå er nærmere 360 tonn sau og 26 tonn lam på reguleringslager. Tilbehøret er også trygt høstet og på kjølelager.

Norske julegrønnsaker

Julemiddagen er ikke komplett uten poteter, surkål og kålrabistappe. Alt sammen i hovedsak produsert av norske bønder. Det meldes nå om økende salg av typiske julegrønnsaker.

Kålrabistappe setter farge på juletallerkenen. Landbruksdirektoratet har fått melding om at tilgangen er god og omsetningen økende. Hodekål til surkålen er det også nok av.

Potetdyrkerne har hatt utfordringer med været. Men det er håp om nok norske mandelpoteter til jul. Rosenkål til julemiddagen er det også på lager.

Norske julekaker

Når millioner av kakebokser skal fylles med sju slag går det med enorme mengder mel, smør, egg og fløte. I år er så godt som alt produsert av norske bønder. Siden fjoråret ga ny rekord for norsk mel, er hele ni av ti melposer til årets bakst laget av norsk korn. For egg, fløte og smør er det tett på heilnorsk.

Helnorsk akevitt

Juleakevitt er populært tilbehør til kraftig julemat. Og ingen juleskål uten norske bønder.

Råvaren i norsk akevitt er poteter, og alle våre norske akevitter er basert på dette. Mye av potetene som ikke kan selges i butikk grunnet avvikende størrelser eller lignende havner i akevittproduksjonen.

Velger man norsk akevitt, er det faktisk lovpålagt at den skal være laget av norske råvarer. Norsk akevitt er en beskyttet tittel tilknyttet EU-regelverk. For å kunne kalles for norsk akevitt innebærer det at basebrennevinet må være laget av minimum 95 prosent norske poteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *