SPIRALEN: Dette tsjekkiske brudeparet valgte å gifte seg på Spiralen under norgesferien. Bruden hadde fjellstøvler under kjolen.

Mest tradisjonelle bryllup

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i februar 2014.

– Mange av de som kommer til oss ønsker seg et bryllup utenom det vanlige, sier Jeanette Lilleås fra Brudepikene. – Men under planleggingen faller det uvanlige bort og tradisjonene overtar.

– Drømmen er å kunne arrangere et eventyrlig bryllup i 1001-natts stil, sier partner Ann Kristin Nissen.

– Eller i et helikopter eller luftballong.

– Eller rett og slett bare et bryllup uten budsjett, innskyter Jeanette.

Fjellstøvler

– Drammensere er svært tradisjonelle. Om de ikke gifter seg her i byen, drar til gjerne til Hemsedal eller andre steder i Buskerud. Noen velger utlandet da, og det er ofte på grunn av været.

Noen spennende bryllup har de arrangert. Blant annet var det et par fra Tsjekkia som ønsket å gifte seg under norgesferien sin, og da på Spiralen. 

– De kom i bobil, brudepiken var hunden deres, og bruden hadde fjellstøvler under kjolen. Slike bryllup glemmer man ikke så lett, sier Jeanette.

– Heller ikke Elvis-bryllupet! Det kom frem at dette paret var veldig interessert i 50-tallet, så vi lagde et Elvis-tema. Alle gjestene kom utkledd som fra 50-tallet, og vi fikk Kjell Elvis til å komme og synge.

De arrangerte også et vinterbryllup som tatt fra historiebøkene for 100 år siden. Dypt inni Finnskogen, og med folkedrakter til alle gjestene. Hest og slede og alt som hørte til.

Brudepikene får også forespørsler fra folk som gjerne vil ha vikingbryllup, og da helst fra utlandet.

– De ser for seg et romantisk bryllup med vikingtema og viking vielse, og da er Norge det naturlige valget. Men vi opplever at de som foretar viking vielser er litt restriktive, sier Ann Kristin.

MUSEUMSPARKEN: Her skal museumsparken være åsted for et bryllup. Riktig så vakkert, og ganske annerledes.

Vigslet grunn

– Det er bare fantasien som setter grenser for hvor og hvordan bryllupet skal foregå. De som ønsker kirkelig velsignelse, må fortsatt ha vielsen i kirken eller på annen vigslet grunn. Ellers kan vigslere fra Humanetisk forbund, humanistene eller Holistisk forbund vie nær sagt hvor som helst. Det kommer an på vigslerens begrensninger, sier Ann Kristin.

Også i valg av selskapslokaler er drammenserne trofaste mot steder som Børsen, Odd Fellow og andre lokaler som har vært her en mannsalder eller to. Brudepikene håper å tilføre noe nytt nå, når de driver og jobber for å kunne tilby en låve i Sande som festlokale for bryllup.

– Under de første samtalene vi har med brudeparet, kommer det frem at de ønsker å gjøre noe helt spesielt ved markeringen av sin store dag. Vi drodler frem mange ideer sammen. Men underveis virker det som om alt jenker seg til og blir et helt vanlig bryllup, og jeg tror brudeparet kanskje hører for mye på andre. Det er viktig å understreke at dette er deres dag. Det er det innholdet de ønsker å gi dagen sin som betyr noe. Rammene rundt er det vi som tar oss av, sier Ann Kristin.

Økonomi

– I løpet av de 12 årene vi har drevet, ser vi at folk har litt bedre råd. Det er også flere som sparer lenge til et bryllup, og det er flere som velger å gjøre det i utlandet, sier Jeanette.

– Vi har arrangert mange bryllup i utlandet. Etter hvert har vi fått mange kontakter og vet hvordan ting fungerer i de forskjellige landene. Det er ikke vanlig at brudeparet betaler for gjestenes reise og opphold, mange ser på det som bryllupsgaven.

Et bryllup koster alltid mer enn man tror. 150.000 kroner er fort borte dersom man har en gjesteliste på 50 mennesker.

– Normal kuvertpris til middag er en tusenlapp, og i tillegg kommer leie av lokaler, pynting, klær, transport og så videre, sier Ann Kristin.

– Tidligere var det mer vanlig å arrangere selv ved at mødrene stilte opp og lagde maten, søstre pyntet lokaler og kjentfolk var sjåfører. Sånn er det ikke lenger. Det er ikke mange som kan lage festmat lenger, og folk har generelt ikke tid.

– Festen er viktig. Dette er en feiring, og den skal foregå på brudeparets premisser. Vi opplever oftere at brudgommen tar sin del av styringen, og det er bra. Det er hans dag også, sier Jeanette.

Rosa kjole og brokadejakke

Brudepikene har drevet i snart 12 år, og hatt lokalene sine i Konnerudgata siden 2007. I fjor overtok de også nabolokalet og åpnet salong for brukte brudekjoler og nye dresser for menn.

FOR MENN: Brokade i forskjellige farger for menn som våger seg ut av den klassiske stilen med smoking eller sjakett. Ann Kristin Nissen synes mange menn blir flotte i en sånn jakke.

Nye trender er på vei inn i bryllupsmoten. Det skal være farger som rosa og gylne toner, med blonder og gjerne sko som ikke er hvite. Også for mennene er det mer og mer anerkjent å bruke andre ting enn smoking eller sjakett.

– Brokadejakkene vi har fått inn er veldig kledelige til mange, sier Jeanette. 

– På tide at menn blir mer fargerike på den store dagen.

Det er også en trend at bruden velger seg voksne brudepiker i amerikansk stil. Gjerne to-tre venninner som skal ha like kjoler.

I butikken er det kjoler som er pent brukt – de brukes som regel bare en gang. Noen er nye også, med merkelappen hengende på.

– Vi anbefaler bruden å gå til de forskjellige brudesalongene først, og deretter til oss. Svært ofte blir hun glad når hun finner drømmekjolen her – til halv pris, sier Jeanette.

Mennenes antrekk er nye, og valget er mellom de klassiske herredressene og litt mer fargerik brokade.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *