Røyker etter gammel oppskrift

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen november 2015.

Morten Sire er gutten i røyken (46). Det har han vært i 27 år, og etter at han kjøpte Hansens Røkeri i 2009, kommer han nok til å være blant fisk og røyking livet ut.

GRÜNDEREN: Olaf Hansen startet Hansens Røkeri i 1933. Den gang fantes ikke oppdrettslaks, så det ble mottak av villaks om sommeren før de fikk avtale om import av laks.

Hansens Røkeri startet i 1933 av Olaf Hansen, og holdt til på Drammen Meieri (Dag’s Marked) frem til begynnelsen på 50-tallet. Da flyttet bedriften til Bangeløkka, og siden har den vært der. Olaf Hansens to sønner drev bedriften videre etter sin far frem til 2009.

Ingen salgsavdeling

Den gjør ikke så mye ut av seg. Den røde murbygningen har en rødt lysskilt på taket som knapt skimtes når man kjører i rundkjøringene til og fra motorveien.

–Nei, vi har ikke så voldsomt stort markeringsbehov, sier eier og daglig leder Morten Sire.

–Markedsføringsbudsjettet er lavt, og vi har ikke en gang en salgsavdeling,

Det var han som utgjorde salgsavdelingen i 21 år før han kjøpte bedriften i 2009. Da var omsetningen på 38 millioner – i 2014 var den på 70. 

–Folk ønsker varene våre, rett og slett, sier Morten Sire.

–Vi har etterspørsel og vi klarer akkurat å produsere nok. Vi har en slank organisasjon som jobber effektivt, og de 17 ansatte er dyktige og gode.

Null prosent sykemeldinger det siste året sier sitt om arbeidsmiljøet.

–Vi prøver å ta vare på de ansatte på best mulig måte. Annenhver mandag kommer en fysioterapeut og masserer og behandler de ansatte, og hver fredag kommer moren min og steker vafler, sier sjefen.

KLASSIKER: Røkt laks er mat til hverdags og fest. Metoden har vært brukt i hundrevis av år.

Hemmelig

Det gode ryktet til fisken fra Hansens Røkeri er ikke ubegrunnet. Det skyldes ufravikelige kvalitetskrav i forhold til hvor de kjøper laksen fra og ikke minst flisblandingen som er en godt bevart hemmelighet.

–Vi har lett lenge etter det oppdrettsanlegget som tilfredsstiller våre krav til laksen, og bruker nå et fra Sotra utenfor Bergen. De fôrer fisken med økologisk fôr, og det vises på fargen på kjøttet. Vi liker den rødest mulig, sier Morten Sire.

–Det er ikke mange igjen av produsentene som bruker den gammeldagse måten å røyke laks på. Mesteparten av røykelaksen som selges i butikken er tilsatt kjemiske stoffer som røyksyre og har ikke vært i røykeovnen. Vi gjør ingen ting annet enn å salte og røyke laksen, slik det har blitt gjort i hundrevis av år i Norge.

50 tonn i året

Det tar åtte dager å røyke en laks hos Hansens Røkeri. Hos andre mer industrielle produsenter tar det en time.

–Vi får tilbud om å kjøpe oppdrettslaks til 20 kroner kiloen, noe vi takker pent nei til. Etter vår mening er det dyrefôr. Fisken vi kjøper koster mye mer, og er verdt hver eneste krone, sier Sire.

50 tonn laks røykes i året, og aller mest i desember. Sist uke ble det røykt åtte tonn. Mange vil ha røykelaks til jul. Private kommer gjerne med den store laksen de fikk på fisketur i sommer.

–Ikke alle vet at vi tar i mot fisk fra private og røyker den for dem. Og jeg tror enda færre vet at vi har utsalg for fersk fisk og skalldyr, sier Morten Sire.

–Og det er slett ikke bare laks, vi har alle slags fisk, men også kjøtt, pålegg, bær og lignende. Alt vi selger skal ha samme høye kvalitet.

Til jul tilbyr de også julemat samt gavepakker med masse snadder.

Catering

De store cateringfirmaene og restaurantene i Drammensområdet er kunder hos Hansens Røkeri. Sire slipper å selge det inn til dem – de tar selv kontakt og bestiller, og ikke bare røkt laks.

–Forrige søndag morgen var Skutebrygga tomme for lutefisk, og jeg kjørte bort 100 kilo så de hadde til søndagsgjestene, sier Sire.

Fire kaldrøykingsovner og tre varmrøyking går kontinuerlig på Hansens Røkeri, og bedriften kunne nok ha utvidet både i areal, antall ansatte og omsetning. Men det er ikke noe mål for Morten Sire som er 100 prosent av aksjene.

–Vi vil sikre kvalitet og bedriften, og vi har en overkommelig vekst på 8-10 prosent i året. Det er helt flott, sier han.

–Og når organisasjonen er så liten og oversiktlig, er styremøtene fort unnagjort. Det er fire snitter og takk for i dag, smiler han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *