WIKITVIL: Tyr Neilsen har nå sine tvil om sannhetsverdien av artikler på Wikipedia etter selv å ha blitt utsatt for høyreekstrem propaganda på sider han bidro til. FOTO: HÅKON NEIL

Skremt av Wikipedia

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2015.

Tyr Neilsen (56) fra Krokstadelva opplever at artikler han legger ut på Wikipedia om vikingtid blir linket til nynazistiske interesser. Skremmende, synes han, og stiller spørsmål til troverdigheten til nettstedet.

Tyr Neilsen er kanskje den som vet mest om vikingtid i området vårt, og som har jobbet i mange år for å spre informasjon om denne storhetstiden i Norge og Norden. Han tar sterkt avstand fra enhver sammenkobling med nazisme og nynazisme.

–Det var nazistene som stjal solkorset til vikingene og brukte det som sin logo. De stjal også den høflige frasen ”heil og sæl” og brukte den som nazihilsen, sier han.

Propaganda

Tyr har forsøkt å bidra i en Wikipedia-artikkel om denne hilsningen, som fra norrønt kan oversettes til frisk og lykkelig, eller hel og sunn. Det var en engelsk side og en norsk. Han opplever at en person som kaller seg ”White Hart of Wikipedia” fjerner eller endrer hans norrøne forklaringer på den engelske siden, og fremhever de nazistiske. Det samme skjer på den norske siden, og her av en som kaller seg Wolfman.

–Jeg jobber hele tiden med å informere om vikingtid. Jeg synes det er trist at andre på død og liv skal ha inn propaganda der. Ok – nazistene tok symboler og hilsninger fra vikingene, men opprinnelig var dette deres. Vikingenes ettermæle skal ikke lide for at onde mennesker misbrukte dem, sier Tyr, som opprinnelig er fra England.

Som artikkelforfatter på Wikipedia må man registrere seg der. Hvem som helst kan gjøre det, og bli bidragsyter på nettstedet. Den eller de som la inn nazistinformasjonen på Tyrs artikkel, har i utgangspunktet rett til å gjøre det fordi Wikipedia er basert på brukernes medvirkning. Det er ikke sensur eller korrektur, slik at ingen vet om det som blir stående er korrekt. Wikipedia legger ikke skjul på hvordan nettstedet er bygget opp – det er opp til enhver som bruker stedet å vurdere sannhetsverdien av det som står der.

Quislingbilde

–Skoleelever, aviser og andre bruker Wikipedia som kilde når de leter etter opplysninger. Det skremmer meg nå som jeg har opplevd hvordan informasjon legges ut der. Ingen bør gå ut i fra at det som står på Wikipedia er sannheten, sier Tyr.

Han ønsker ikke lenger stå linket til denne artikkelen på Wikipedia, og vil at alle spor rundt hans deltakelse skal slettes. Derfor skrev han en mail til administrasjonen til nettstedet og ba om å bli slettet.

–Vikinger har slitt lenge nok med dårlig rykte. Jeg vil ikke stå som representant for en mulig sammenblanding med de høyreekstreme nynazistene, sier Tyr Neilsen.

–Og nå, etter noen uker med diskusjoner på ”bakrommet” på Wikipedia, er siden oppdatert igjen. Med et enda klarere nazibudskap og et bilde av Vidkun Quisling. Stort fjernere fra vikingenes vennlige og høflige hilsen kommer man ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *