BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

PYNTER OPP: Bollene til Ragnhild Wetterhus pynter opp i kjøkkenutstillingen på Skaaden Kjøkken i Engene.

Startet firma i Singapore

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i mai 2012.

Ragnhild Wetterhus fra Konnerud tilbrakte fire år i Singapore som medbrakt til mannens jobb. Det ble kjedelig etter hvert – så hun startet egen business.

Nå er butikken hennes å finne i et hjørne hos Skaaden kjøkken i Engene. Og alt sammen skjedde så tilfeldig som mulig.

Xpatriot

– Det begynte å bli kjedelig i Singapore. Til å begynne med høres det ut som et kjempespennende liv som xpatriot (de som flytter til et annet land for en lengre periode for å jobbe der, red.anm.), møte nye mennesker og se nye steder. Men så oppdager man at det ikke er så lurt å knytte seg til andre mennesker for tett – for de reiser igjen, eller du reiser, sier Ragnhild.

Ragnhild meldte seg på kurs i regi av Innovasjon Norge – det første kurset holdt for nordmenn i utlandet. I alt 11 meldte seg på med mer eller mindre godt utarbeidete forretningsplaner.

– Min forretningsplan var heller vag, sier Ragnhild. Hun fant noen boller laget av bambus, og bestemte seg for å satse på dem. Slik ble firmaet Son Mai til. Og ordene Son Mai klinger vakkert, men betyr noe så prosaisk som lakk og polering.

– Bollene fant jeg på reise i Vietnam. Når jeg fortalte om dette til Innovasjon Norge, tente de på ideen, og spanderte to dager med tolk i Vietnam for å få tak i en produsent. 

Naturlige

Det spesielle med bollene som Ragnhild får produsert, er teknikken. Bambusen høstes, legges i bløt i tre måneder, tørkes og presses. Deretter limes de sammen rundt og rundt, og til slutt formes de over en form til ønsket fasong. Så er det lakkering, pussing, lakkering, pussing – i mange omganger. Lakken kommer fra et tre som vokser i Vietnam, så alt ved bollene er håndlagd og naturlig.

– Kommunikasjonen med de vietnamesiske håndverkerne er litt vanskelig. Det skjer ved neste hver eneste levering at et og annet produkt ikke er godt nok, eller kommer med feil. For dem er en bolle en bolle, for oss er det finishen og det estetiske som gjelder. Så vi har våre diskusjoner som er nesten håpløse så lenge vi ikke er der, ser hverandre og kan bruke kroppsspråk, sier Ragnhild, som understreker at vietnameserne er veldig vennlige og rettskafne.

EGGESKALL: En flere hundre år gammel dekoreringsteknikk. Eggeskall pynter opp mot sort bakgrunn.

Eggeskall

Ragnhild Wetterhus har fire kolleksjoner med boller. En av dem er dekorert av kunstneren Gunilla Holm Platou fra Sande.

– Det var også en stri tørn med å få de som dekorerte bollene til å gjøre nøyaktig som Gunilla mente, sier Ragnhild og viser frem en bolle med en rosafarge som ikke hører helt hjemme.

En annen kolleksjon er den med knuste eggeskall på sort bunn.

– Dette er en gammel asiatisk tradisjon, sier Ragnhild. 

– Den har vært brukt i de fleste asiatiske land i hundrevis av år, og det er tydelig det faller i god jord hos nordmenn. Disse bollene er nok bestselgerne mine. 

Hun har med vilje holdt seg unna de typisk asiatiske mønsterne som er mye gull og glitter.

– Jeg selger ikke Asia, jeg selger pene boller, sier hun.

Skaaden

Ragnhild var ute og gikk i byen da hun tittet innom Skaaden kjøkken. Det var planer om et nytt kjøkken til huset på Konnerud som styrte henne dit. Og der var Per Kjell Skaaden. Etter en liten prat ble de enige om at bollene hennes kunne pynte opp kjøkkenutstillingene hans. Og i dag har hun en egen liten krok i butikken hans.

– Foreløpig det eneste utsalgsstedet jeg har for bollene mine, men jeg vil gjerne ha flere. En av dem jeg ble kjent med i Singapore har lyst til å selge varene mine i Tyskland. Det er jo et stort marked. Ellers selges det litt i Singapore, Japan og Belgia.

Nettbutikk har hun valgt å vente med, for varene er store og vanskelig å håndtere sånn fraktmessig.

SON MAI KROKEN: Per Kjell Skaaden lar Ragnhild Wetterhus stille ut produktene sine i en egen krok i butikken sin.

Etisk handel

Son Mai-konseptet bygger på etisk handel, og det er viktig for Ragnhild Wetterhus at de som produserer varene får muligheten til et anstendig liv.

– Inntektene de får fra å produsere boller for meg, gir ringvirkninger i et lokalsamfunn, sier hun.

– De har fått med seg at barnearbeid er strengt forbudt, noe som førte til at den 14 år gamle sønnen til en av de ansatte nesten ikke fikk lov til å jobbe litt etter skoletid!

– Det er utrolig spennende å få lov til å samarbeide med et land som Vietnam. Det er som en annen planet i forhold til Norge. Vietnameserne er vennlige, ærlige og glade. Og de er gode håndverkere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *