SAMHOLD: Gruppa, som vanligvis teller over 30 personer, tar en jubelsirkel etter endt økt.

To hjertehistorier

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i februar 2010.

For tredje gang starter Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke kampanjen GoRed med fokus på kvinners hjertesykdom. Det er to helt forskjellige hjertehistorier vi forteller her. Og det kan summeres i ett budskap: Kvinners hjertesykdom er helt forskjellig fra menns.

– Det var som om å bli slått i ryggen, sier Lillemor Sandberg (67) fra Steinberg. – Faktisk var jeg på vei til legen for en friskmelding, og da jeg skulle gå ut av bilen, smalt det i ryggen. Jeg ble litt ergerlig fordi jeg skulle friskmeldes etter en periode med isjias.

Hun kom seg opp i andre etasje på Strømsø legekontor, tungpustet og med smerter. Etter ti minutters venting kom hun inn til legen.

– Jeg hadde begynt å kaldsvette og huden var blitt gråaktig, sier Lillemor. – Legen reagerte lynraskt og kort tid etter var jeg på Sykehuset Buskerud.

PANG: – Det opplevdes nesten som å bli skutt i ryggen, sier Lillemor Sandberg (67) fra Steinberg om sitt hjerteinfarkt.

Infarkt

Det var et hjerteinfarkt Lillemor Sandberg opplevde den dagen. Og det kom som lyn fra klar himmel. Hun fikk en kraftig smerte i ryggen, ikke i brystet.

– Tungpustet har jeg alltid vært, siden jeg er overvektig. Så jeg tenkte ikke at det kunne ha med hjertet å gjøre, sier hun.

Hun ble operert på Rikshospitalet og derfra sendt til Feiringklinikken ved Mjøsa.

Kongelig kokk

Lillemor har jobbet som kokk i sitt yrkesfaglige liv. Hun gikk alle gradene til toppen av sin karriere da hun ble kongelig kjøkkensjef ved Slottet. Hun har også vært husmor ved Holtekilen Folkehøgskole, bussjåfør ved Drammen Kommunale Trikk og driftet ni kantiner for en storbank. Et aktivt liv hvor sykdom har vært lite aktuelt.

– Nei, jeg ante ikke at fem av blodårene var tette. Kjente ingenting til det, sier Lillemor, som innser at hun er av de heldige som kom fort inn og raskt tilbake til livet.

DIFFUS: Ellinor Fredriksen (65) fra Krokstadelva opplevde flere år med diffuse symptomer på en meget alvorlig hjertesykdom.

Tungpustet

Vondt i ryggen hadde Ellinor Fredriksen (65) fra Krokstadelva også. Ikke huggende vondt, men murrende smerter under skulderbladet på venstre side.

– Jeg var tungpustet og gikk til legen for å undersøkes. Det var ingenting som tydet på at noe var feil ved hjertet mitt, sier hun. – Jeg fikk beskjed om å kjøpe meg en sykkel!

Dette var i 2000. Men sykling og røykekutt hjalp ikke. Den tidligere butikkdamen fra Spareland ante ikke hva som var i veien med formen. Hjerteprøvene viste ikke noe galt. Ikke da. I løpet av en femårs periode viste hjerteprøvene noen ganger at noe var galt, men oftest at det ikke var noe.

Diffuse

– Prøvene var så diffuse at legene vurderte å ”henlegge” saken, altså ikke henvise meg videre. Heldigvis bestemte de seg for å sende meg videre i systemet, sier Ellinor.

– På Rikshospitalet fant de tette blodårer og infarkt i hjertet. Men det tok altså så mange år. Og det er fordi at kvinners hjertesykdom ikke blir tatt på alvor, tror Ellinor. – Symptomene er ikke enstydige og i alle fall ikke lik menns. 

I likhet med Lillemor fikk Ellinor rekonvalesens og opptrening på Feiringklinikken.

Frisk med diagnose

I dag regner begge kvinnene seg som friske i hjertet, men med en diagnose. Begge bruker noen medisiner, men sjansen for at de skal få hjertesykdom igjen er ikke større enn hos andre.

– Jeg fik i tillegg diabetes 2, sier Ellinor. – Nok en livstilsykdom, enda jeg har ikke levd spesielt usunt. Jeg er nok arvelig belastet.

– Jeg har alltid vært overvektig, sier Lillemor, – og kan kanskje si at hjerteinfarktet skyldes det. Men jeg har aldri vært særlig sykelig av meg. Derfor kom det som et sjokk.

GORED: Ulla-Brith Hanssen fra LHL forteller medlemmene i Nedre Eiker lokallag av LHL om kampanjen GoRed, som fokuserer på kvinners hjertesykdom.

Mer enn kreft

Dødeligheten ved kvinners hjertesykdom er 40 prosent mot 23 prosent på kreft. Det viser en undersøkelse Landsforeningen for Hjerte- og Lundesyke legger frem i disse dager når de starter den landsomfattende kampanjen GoRed.

– Kvinner er beskyttet av østrogenet sitt frem til overgangsalderen. Når menstruasjonen blir borte, blir vi mer lik menn, iallfall når det gjelder hejrtesykdom, sier pressekontakt i LHL, Ulla-Brith Hanssen. GoRed-kampanjen retter seg mot kvinner i denne alderen, men også leger som ikke tar de vage symptomene på alvor.

– Det er dessverre slik at vi må øke bevisstheten til helsepersonell, fordi kvinners symptomer ofte er helt annerledes enn hos menn. De kan være så vage at kvinnen selv ikke tenker at noe er galt.

Ulla-Brith sier aksjonen også retter seg mot yngre kvinner. 

– Jo yngre de er, desto bedre er det når det gjelder forebygging.

Eiker-trimmen

Hver mandag og torsdag er det hjertelig trim på Folkets hus i Krokstadelva. Der møter hjertepasienter til lett og morsom trim en times tid.

– Vi er vanligvis over 30, sier Lillemor Sandberg. – Kommer litt an på føret og været.

Det er lokallaget av LHL i Nedre Eiker som står for arrangementet, og kommunen stiller gjerne opp med lokaler.

Etter trimmen er det kaffe, kjeks og frukt.

– Det blir masse skravling og latter, og vi snakker om alt annet enn sykdom, sier Lillemor. – Hvert år samler vi inn til juleavslutning, og noen somre drar vi på tur.

 

4 gode hjerte-tips fra GoRed:

La deg sjekke regelmessig

Sjekk dine risikofaktorer når du er hos legen eller ta en årlig kontroll. Høyt blodtrykk og høyt kolesterol kan skade blodårer og hjerte. Uten å få blodtrykket og kolesterolet ditt målt hos legen din, vet du ikke om verdiene dine er for høye.

Opp av sofaen

Dans, jogg, svøm, gå på ski eller på tur. Vær aktiv minst 30 minutter hver dag. En skritteller kan være en enkel motivator. LHL anbefaler 10 000 skritt om dagen. 

Stump røyken

Å stumpe røyken er det viktigste en røyker gjør for å bedre helsen. Fem år etter du har sluttet å røyke, er risikoen for hjerte- og karsykdommer like lav som hos en ikke-røyker.

Spis hjertevennlig

Forskningsresultater verden over viser at å spise mer bær, frukt og grønnsaker, er noe av det viktigste du kan gjøre for å holde deg sunn og frisk. Tre grønnsaker og to frukt om dagen er målet. I tillegg bør du spise grove kornsorter, fisk og magert kjøtt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *