Adrian Jørgensen og Trine Rein

Trine Rein byr på Julegaven for niende gang

Enkelte artister kan man bare kalle en veteran når man ser på CVen deres, og Trine Rein er definitivt en av disse. For niende år reiser hun ut på sin årlige førjulsturné som hun kaller Julegaven for å glede publikum fra Fauske i nord til Eidsberg i sør. Søndag kommer hun til Skoger kirke.

Hele 30 konserter er satt opp på plakaten, og med seg har hun gjesteartist Adrian Jørgensen samt lokale kor langs hele turnéruten.

Mange detaljer

– Er du spent?
– Ja, det er klart jeg er spent! Har jeg husket på alt, liksom? Akkurat nå tok du meg i å laminere settlister til Adrian og meg etter at vi hadde et zoom-møte tidligere i dag for å lande endelig manus og rekkefølge på låtene. Det er mange detaljer å huske på!
– I år starter du i Nordland fylke, og premièren er i Fauske kirke. Har du vært i Nordland med denne konserten tidligere?
– Nei, jeg har aldri vært nord for Trøndelag med Julegaven, så det er på høy tid å komme seg lenger nord. Jeg kjører hele produksjonen oppover noen dager i forveien for å være helt sikker på at jeg kommer meg over Saltfjellet. Det kan jo være litt lunefullt. Gutta flyr opp samme dag som premièren, og fra da av er vi skikkelig på tur. Vi kommer ikke hjemom før i midten av desember, faktisk. Vi gjennomfører de første 19 av 30 oppsatte konserter på den første runden.

Samarbeid med hjelpeorganisasjon

– Kjører du selv?
– Ja, det er standard. De fleste andre juleturnéproduksjoner opererer med et eget crew som kjører lastebil med produksjonen, og en annen 9-seter som frakter bandet og artistene. Jeg er litt mer sånn ‘alt-i-ett’, og kjører både band og produksjon i samme bil. Heldigvis har jeg et fantastisk samarbeid med hjelpeorganisasjonen MAF (red. anm. Mission Aviation Fellowship) som kjører egen bil, og bidrar til å få turnéen til å fungere praktisk.
– Hvor mange musikere har du med deg?
– Jeg har med meg mine faste tre musikere, pluss at Adrian spiller jo litt gitar også. Det er Olav Torgeir Kopsland på gitar og pedal steel, Eivind Kløverød på trommer og perk, og Kenneth Bjørdal på Hammond orgel. På teknikk har jeg med meg Helge Taksdal.

Får fortsatt frysninger

– Hvordan fant du frem til Adrian Jørgensen?
– Adrian dukket opp på TV skjermen under MGP for noen år siden, og jeg falt pladask for stemmen hans. Senere hørte jeg ham i Stjernekamp, og da var veien kort til å ta kontakt. Adrian sniker seg fort inn i hjertene på de som hører ham synge, og jeg får fortsatt frysninger på ryggen av å høre ham fremføre musikk live. Han er virkelig et pluss i konsertene mine, og jeg er utrolig glad for at han ønsket å være med meg for andre år på rad.
– Hvordan kom samarbeidet med MAF i stand?
– Jeg ble kontaktet av Odd Arild Nessa som jobbet for MAF med spørsmål om jeg kunne tenke meg å ha et samarbeid med dem hvor de hjelper meg med å få turnéen opp og stå praktisk, mens jeg forteller mitt publikum om deres arbeid i land hvor det er langt til nødhjelp. De inviterte meg faktisk på en tur til Uganda hvor jeg fikk besøke en flyktningeleir og se hvordan de jobber med bushfly som frakter både helsepersonell, medisinsk utstyr og innimellom pasienter for å hjelpe folk i nød. Jeg ble utrolig imponert og rørt over hvordan de jobber i MAF, og var ikke det minste i tvil om at dette var en fantastisk organisasjon som jeg virkelig ønsker å støtte med alt jeg kan. Uten MAF hadde det vært fryktelig vanskelig å gjennomføre disse turnéene mine – så det er definitivt et vinn-vinn-samarbeid.

Spesiell, åndelig opplevelse

– Hva kan folk vente seg når de kommer på Julegaven?
– Jeg pleier alltid å sette sammen konsertene mine med både kjente, kjære og noen nye julesanger. I tillegg forteller jeg alltid om en veldig spesiell, åndelig opplevelse som danner grunnlaget for hele Julegaven-konseptet, og mitt mål er å dele en åndelig gave med publikum som jeg selv fikk utdelt en gang tidlig på 2000-tallet. Jeg ønsker at publikum skal få oppleve både den typisk norske, tradisjonelle høytidsstemte og andektige førjulskonserten samtidig som at de skal få trimmet lattermusklene og kjenne på en glede over å være på konsert.
– Hvordan har de siste årene med pandemi vært for din del?
– Jeg prøver å fortrenge mest mulig, og bare se fremover. Vi merker jo etterdønningene veldig enda, folk er tregere til å kjøpe billetter, og bestemmer seg gjerne i siste liten for om de skal komme på konsert. Det koster oss arrangører mye nattesøvn og mye i annonseringskroner, så i år håper jeg inderlig at folk kjenner sin besøkelsestid og støtter opp om alle som står på for å glede med kulturelle arrangementer i en hektisk førjulstid.
– Helt til slutt: Hva gleder du deg mest til?
– Det skal bli så godt å komme inn i den situasjonen hvor alt er på plass – paljettkjolen er på, publikum sitter  forventningsfulle i kirken, kirkeklokkene ringer konserten inn, musikken sitter og manuset er godt innøvd. Da kan vi bare cruise gjennom, og nyte det vi elsker å drive med, nemlig det å glede folk med å formidle vakker musikk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *