BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

Hovedinnlegg

Infoboks

Det er sterk økning av ungdomskriminalitet i Drammen. Ofte går det ut over jevnaldrende eller yngre, men også voksne har fått smake brutaliteten. Hva gjør politikerne? Hva gjør politiet? Hvor ligger problemet og hva er årsaken?

Det viktigste i et samfunn er å beskytte alle medborgere, og i særdeleshet barn og unge. Det skjer ikke i dag. Vi føler alle på frykten for å bli et offer for volden, og dermed beveger vi oss ikke trygt i gatene mer.

Merkelig liten politisk interesse for den økende ungdomskriminaliteten i Drammen

Tom Berntzen

Tekst og foto

Mens den sterke økningen av ungdomsvold skaper stor bekymring og meget stort engasjement rundt om i hele landet for øvrig, er det pinlig stille fra politikerne i Drammen. Det er nærmest blitt en vane å fornekte, bagatellisere eller fortie de store problemene Drammen har på dette området.

Unntakene er et par representanter fra Frp og Venstre, som i løpet av den siste tiden har uttalt seg om saken. Det er imidlertid oseaner av forskjell i avstand på hvordan de to partiene ser på både selve problemet og dermed også eventuelle løsninger på problemet.

Lokalt i Drammen er den smule debatt vi har hatt blant politikerne og andre meningsbærere om disse store problemene allerede på full fart ned i skyttergravene. Den latterliggjøringen vi blant annet har hørt når det gjelder forslaget om å sette opp ekstra kameraovervåkning på enkelte steder i Drammen, er bare et eksempel på hvilket nivå vi dessverre kan forvente oss på en slik debatt i kommunen vår.

At sterkere forebygging er et meget viktig element i arbeidet mot økt ungdomsvold, er hevet over enhver tvil, men det må kunne gå an å ha to tanker i hodet samtidig også for drammenpolitikerne.

Ikke bare at ungdomsvolden øker, men volden blant de unge er også blitt mer voldelig enn tidligere. Derfor må det settes inn strakstiltak. Velmenende snakk om forebygging holder ikke lengre når snakket ikke blir fulgt opp av konkrete strakstiltak. Dessuten vil eventuelle forebyggingstiltak kreve en meget lang tidshorisont før de virker.

Derfor er det for sent å snakke om forebyggende tiltak for de flere titalls ungdommene i Drammen som allerede i dag utfører den økte volden.

Å sette barn i 14- 15-årsalderen i fengsel sammen med hardbarka voksne og erfarne kriminelle, er selvfølgelig ikke ønskelig. Inntil samfunnet har klart å bygge opp nok andre institusjonsplasser for denne gruppen unge kriminelle, må det likevel utarbeides verktøy for å stanse den lite hyggelige utviklingen vi nå ser når det gjelder ungdomskriminalitet.

På hvilken måte vil politikerne i Drammen, på kort sikt, tette det gapet som tydeligvis nå har oppstått i lovverket? Samfunnet har få eller ingen adekvate måter å reagere på når barn helt ned i 12-15-årsalderen begår meget alvorlig kriminalitet. Det er et spennende spørsmål å få svar på.

At nærheten til Oslo betyr noe for utviklingen av voldskriminaliteten også i Drammen, er hevet over enhver tvil. At begge byene sliter med å integrere det store antallet innvandre og flyktninger som kommer til byene, er en kjensgjerning. Dessverre viser det seg at unge innvandrer også er overrepresentert på kriminal- og voldsstatistikken i Drammen.

Verken straffereaksjoner eller forebygging kan diskuteres uten at det er enighet om hvilke ressurser som kan stilles til rådighet

Når tør for eksempel politikerne i Drammen å innrømme at det antallet flyktninger og innvandrere kommunen kan ta imot, må stå i forhold til hvor mange ressurser vi har til å ta dem imot uten at vi får en skyttergravskrig med ufine beskyldninger i alle retninger?

En annen sak jeg som kommentator lurer på er følgende:

I Oslo ser vi nærmest daglig at både politikere, og ikke minst politiet selv, er ute med rop om flere ressurser. Ikke minst flere politifolk i gatene må til for å ta tak i problemet med økt ungdomsvold. I Drammen er det også her helt tyst.

Lederen for forebyggende enhet ved Drammen politistasjon svarer svært pliktskyldig og med runde formuleringer når han blir spurt om den økende ungdomsvolden. Ingen egen, framoverlent aktivitet for å sette problemet på dagsorden.

Hvor er politistasjonssjefen i Drammen, og hvor er ordføreren i byen i disse spørsmålene? Sammenliknet med sine kolleger i hovedstaden, er de to herrene helt fraværende i den offentlige debatten.

Betyr det at både politistasjonssjefen og ordføreren er enige om at politiet i Drammen har nok ressurser til å takle den økte ungdomskriminaliteten vi nå ser? Eller er det en misforstått lojalitet til den øverste politiledelsen i Sør-Øst politidistrikt med hovedsete i Tønsberg, når de ikke er mer aktive – les bekymrede – for den sterkt økende ungdomskriminaliteten i Drammen?

Tråd

Merkelig liten politisk interesse for den økende ungdomskriminaliteten i Drammen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *