BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

Salif Keita Foto: The Salif Keita Global Foundation INC

Hvorfor skal vi bry oss om at Afrikas gylne stemme Salif Keita kommer til Drammen?

Tekst: Awat Sarzali

Salif Keita, en levende legende innen afrikansk musikk, vil snart innta scenen i Drammen. Men hvorfor skal dette engasjere oss? Hva har musikk å gjøre med bevissthet og utvidelsen av våre horisonter til andre verdener og perspektiver?

Og hvordan kan en konsert med Salif Keita føre oss nærmere forståelse av verdensproblemer, som undertrykkelsen av mennesker med albinisme i Afrika?

Afrikas gylne stemme

Interkultur tar stolt det ærefulle skrittet med å presentere Salif Keita, anerkjent som “Afrikas gylne stemme”, for publikummet i Drammen. Keita, en veletablert skikkelse i musikkens verden, har ikke bare mottatt fem Grammy-nominasjoner og utgitt 18 innflytelsesrike album, men har også forfattet et uutslettelig merke i afrikansk musikkhistorie. Hans unike sammensmelting av tradisjonelle afrikanske rytmer med elementer av jazz, rhythm and blues, og afropop har formet en musikalsk arv som vil fortsette å strømme og inspirere i årene som kommer.

En Nobels Reise: Fra Fattigdom til Stjernestatus

Til tross for en nobel slektslinje som kan spores tilbake til Sundiata Keita, grunnleggeren av Malis keiserrike på 1200-tallet, vokste Salif Keita opp som en outsider på flere betydningsfulle vis. For det første ble han oppdratt – ikke i et miljø av kongelig velstand – men i en fattig bondefamilie. For det andre, på grunn av sin albinisme – en tilstand tradisjonelt sett som et varsel om ulykke – ble han sett på som en outsider og avvist av både sin familie og sitt samfunn. Hans valg om å forfølge musikk brøt dessuten med yrkesforbudene som fulgte med hans adelsstatus og distanserte ham enda lenger fra familien.

Salif Keitas livshistorie er like majestetisk som hans musikk. Han startet sin musikalske reise på nattklubber i Bamako, hovedstaden i Mali, hvor han fikk sitt første publikum. Snart ble han med i Rail Band, et populært orkester kjent for å blande tradisjonell vestafrikansk musikk med moderne lyder, noe som gjorde dem til en av de mest innflytelsesrike musikkgruppene i Vest-Afrika.

Keitas tid i Rail Band ga ham uvurderlig erfaring og eksponering, men det var hans modige beslutning om å satse på en solokarriere som virkelig definerte ham. I Paris, en smeltedigel av kulturer og musikkstiler, fant Keita en scene hvor han kunne utvikle og uttrykke sin unike musikalske visjon. Hans tekster og musikk reflekterer hans livshistorie – kampene med fordommer, hans reise fra fattigdom til suksess, og håpet om en bedre fremtid. Gjennom lidenskap og talent har Salif Keita kjempet seg til en plass blant de store, og hans musikk fortsetter å inspirere og bevege mennesker over hele verden.

Kampen for bevissthet

Men Keitas engasjement strekker seg utover musikkens verden. I 2005 etablerte han Salif Keita Global Foundation, en organisasjon dedikert til å belyse og bekjempe diskrimineringen og utfordringene som møter mennesker med albinisme. Ifølge FNs spesialrapport for personer med albinisme har mennesker med albinisme i Afrika blitt utsatt for grusomme overgrep, inkludert vold, drap og menneskehandel, på grunn av myter og feilinformasjon knyttet til deres tilstand. Denne virkeligheten er hjerteskjærende og krever økt bevissthet og handling.

Gjennom sin musikk og sin stiftelse har Salif Keita gitt stemme til de stemmeløse og kastet lys over en urettferdighet som altfor ofte er ignorert eller underkjent. Hans engasjement for å styrke og beskytte mennesker med albinisme er en påminnelse om musikkens kraft til å inspirere forandring og fremme en verden av likeverd og respekt.

Musikkens kraft

Musikkens kraft ligger i dens evne til å utfordre våre oppfatninger og utvide våre horisonter. I Nord opplever ofte de med mørk hud diskriminering, mens i Sør er det de med lys hud som møter fordommer. Vår kulturelle subjektivitet former våre fortellinger og sannheter, og det er gjennom musikk at vi kan finne ressursene til å vokse utover våre fordommer. Salif Keitas musikk inviterer oss til å reflektere over disse dynamikkene, og til å søke en dypere forståelse og empati.

Så hvorfor skal vi bry oss om at Salif Keita kommer til Drammen? Fordi hans musikk ikke bare er en feiring av afrikansk kultur, men også en påminnelse om vår felles menneskelighet og ansvar for å kjempe for rettferdighet og likeverd. Salif Keitas musikk inviterer til dyp refleksjon over livets paradokser og de uendelige mulighetene og utfordringene vi møter på.

Konserten med Salif Keita finner sted lørdag 22. juni på Union Scene. Ikke gå glipp av denne unike muligheten til å bli berørt og inspirert av en av Afrikas største stemmer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *