Anette Borge

“Jeg ser deg nå,” sa den pyntesyke giraffen: En utstilling om livets farger av Anette Borge

Tekst og foto: Awat Sarzali

I et livlig univers av strålende farger og dype budskap, inviterer Anette Borge oss inn i hennes utstilling “Jeg ser deg nå”. Gjennom en blanding av humor og alvor, utforsker hun temaer som miljøvern, dyrs velvære og menneskets forhold til naturen. Fargerike dyreportretter griper øyeblikk av glede, sorg og håp, med subtile emosjoner vevd inn i hvert penselstrøk.

Publikum ønskes velkommen til separatutstillingen med Anette Borge på Galleri Athene i Drammen! På vernissagen lørdag 4. mai klokken 14.00 blir det popcorn, rosa champagne, såpebobler, nysirkus – og til og med en enhjørning!

Galleri Athene, et pulserende kulturelt senter på Union Brygge, tidligere kjent som Brodals Gummivarefabrikk, er et fyrtårn for mangfold og kvalitet innen kunst. Eieren av Galleri Athene, Lars Holst-Larsen, reflekterer over galleriets rolle og visjon.

-Vår visjon er å fremme lidenskapen for kunst og å feire mangfoldet, både nasjonalt og internasjonalt. Vi ønsker å gi en plattform for både etablerte kunstnere og unge talenter, og vi tror også på betydningen av å adressere historiske ubalanser, som kvinners underrepresentasjon innen kunsten. Derfor arrangerer vi også konsertserien ‘Kvinnelige Spor’, som er vår måte å hedre kvinnelige musikere og komponister gjennom historien på. Vi ønsker å være en del av endringen.

Jeg ser deg

I sin utstilling på Galleri Athene, “Jeg ser deg nå”, utforsker Anette Borge komposisjon og farge gjennom sine dyreportretter, som hun beskriver som en hyllest til dyrene og en personifisering av deres karakterer. Utstillingen er en sanselig reise gjennom en skog av følelser, der humor og alvor danser sammen i et fargesprakende sirkus av glede og melankoli, med sterke undertoner av miljøengasjement og refleksjon over livets kontraster.

I en samtale med Anette, forteller hun om inspirasjonen bak utstillingen “Jeg ser deg nå”.
Tittelen reflekterer hennes personlige reise med sykdom og den påfølgende innsikten som har formet hennes kunstneriske visjon.

-Jeg ser mennesker i et klarere lys, Jeg ser meg selv i et klarere lys etter sykdommen og jeg ser kunsten min i et klarere lys, deler hun. Denne dype refleksjonen åpner døren til et nytt perspektiv på verden, hvor mer forståelse og et barnlig blikk på livet oppstår.

Som Anette påpeker: -Uten mørke kan man ikke se lyset.

Dette samspillet av lys og skygge danner grunnlaget for hennes kunst, og inviterer betrakteren til å utforske både det lysende og det mørke i tilværelsen.

-“Jeg ser deg nå” kan like gjerne bety at når man besøker en utstilling for å se bildene, opplever man også at portrettene ser tilbake på en. Hvem ser egentlig hvem? Er det tilskueren som ser portrettet, eller portrettet som ser tilbake på tilskueren? Dyreportrettene mine forteller meg også at de ser meg tydeligere nå, hvem jeg er,  hva jeg representerer, og at jeg er mer enn god nok, sier Anette.

Natur og kunst i samspill

Anettes verk strekker seg dypt inn i naturens rike, hvor trærne står i fokus i hennes visuelle fortellinger. Disse bildene fanger ikke bare skjønnheten i naturens vekst, men også menneskets forbindelse til den. Gjennom melankolske komposisjoner finner vi mennesker som søker tilflukt og styrke blant trærne, et symbol på stødighet og evig liv. For Anette er disse trærne mer enn bare motiv – de er et speilbilde av hennes egen reise, en kilde til inspirasjon og trøst som har ledsaget henne gjennom livets mange stier. Gjennom sitt samarbeid med regnskogfondet og hennes bruk av dyreportretter, formidler Annette et sterkt budskap om viktigheten av å ta vare på naturen og dyrene som deler vår verden. Hun integrerer temaer som miljøvern og dyrs velvære i sitt kunstneriske arbeid, og ønsker å skape bevissthet gjennom kunsten sin. Anettes kunst er ikke bare vakker å se på, den er også et kraftfullt verktøy for å inspirere til handling og refleksjon over vårt forhold til naturen og hverandre.

Unik kunstnerisk visjon

Annettes kjærlighet for dyr er tydelig reflektert i hennes kunst. Lekent går hun videre inn i en historie om en pyntesyk giraff, inspirert av en nær venn som er transperson.

-Giraffen min er pyntesyk, ler Anette. -Hver gang jeg ser giraffportrettet, tenker jeg på en av mine beste venner som er trans, og han har ofte brukt ordet pyntesyk.
Hun fortsetter: -Dette synes jeg er veldig fascinerende, derfor lagde jeg giraffen med perlekjede og glitter øyenskygge.
-Det viser deler av oss som er annerledes og omfavner det. Det som er annerledes, er veldig fint, understreker hun.

Gjennom sitt kunstneriske virke søker hun å formidle en vibrerende aura av glede og fornyet kreativitet, som en kilde til inspirasjon og indre transformasjon for betrakteren. Hun bærer et håp om at de som deltar på utstillingen vil bli beriket med energi og oppmuntret til å se verden med en forfrisket visjon.

-Jeg streber etter å inkludere alle – selv de som føler seg utenfor, de hvis kreativitet gjør dem annerledes. Min kunst er et uttrykk for å omfavne den helhetlige menneskeheten, og jeg legger vekt på betydningen av psykisk helse.

Hun søker spontanitet og glede blant publikums reaksjoner, og ser sitt verk som en inngangsport til øyeblikkets gleder og livets dype innsikter.

Den lokale kunsten

Anette uttrykker følgende om kunstens betydning i lokalsamfunnet og hvordan kreativitet kan støttes og fremmes i nærmiljøet:

-Jeg ser en unik mulighet for lokalsamfunnet til å omfavne kunst og kultur på en dypere måte. Det er viktig med økt oppmerksomhet rundt våre lokale kunstnere, og jeg tror på betydningen av å arrangere flere kollektive utstillinger som feirer mangfoldet av talent vi har her i Drammen. Jeg oppfordrer også folk til å ta søndagsturen til gallerier og kafeer rundt i byen, da jeg virkelig tror at kunsten kan bidra til å feire og fremheve lokale talenter og kunstnere. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *