BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

VIET GAMMEL VENN: Gjensynsgleden var stor da Odd Myklebust (til høyre) viet Even Midtun. De var naboer i Mårveien på Ormåsen i Øvre Eiker på 1990-tallet. Even fikk sin Rungtrawan i Storstua i rådhuset. Bryllupsreisen gikk til Thailand. Foto: Drammen kommune.

Odd (63) har viet 500 par – i rådhuset. Ny Buskerud-rekord

Tore Shetelig, tekst

Odd Myklebust har stått for borgerlig vielse av  500 par. -Fredagsdrinken smaker mye bedre etter at jeg har gjennomført seremonien.

-Jeg blir i ekstra godt humør av vielsene. De foregår på en fast dag i uka: Fredag. Dette er en perfekt start på helgen. Jeg møte jo folk på deres aller største dag i livet. Brudeparene er i veldig godt humør og er veldig takknemlige for den høytidelige stunden vi steller i stand for dem – i koselige Storstua i den gamle delen av Drammen rådhus. Levende lys hører med, og om vinteren fyrer vi i peisen, Vi har også et flygel til disposisjon forteller Odd Myklebust (63) til BY Drammen.

STEMNINGSFYLT: Flott pyntet og i stilig svart kappe, har Odd Myklebust viet 500 par på snaue fem år. -Jeg er stolt av den Buskerud-rekorden, sier vigselsmannen. Han holder koken i rollen i fire år til. Foto: Drammen kommune.

I svart kappe

I svart advokatkappe, hvit skjorte og slips, og alltid med nypussede sko, gjennomfører han vielsene.

500 vielser er det blitt – i løpet av fire og et halvt år.

-Det er rekord i Buskerud. Ingen dommere eller andre som foretar borgerlige vielser, er i nærheten av dette tallet. Det er en rekord jeg er stolt av. Og flere vielser blir det. Jeg har tenkt på å jobbe i kommunen til jeg er 67 år. Jeg er nylig gjenvalgt av kommunestyret – for fire nye år som vigselsmann, smiler joviale Myklebust.

Han fikk vigselsrett i januar 2020.

Journalistisk bakgrunn

Myklebust begynte som ung journalist i lokalavisen Bygdeposten på Vikersund, rett etter at han var ferdig på det som i sin tid het Hokksund gymnas. Senere i karrieren jobbet han i ukebladet Vi Menn og Drammens Tidende og Buskeruds Blad – før han i 2015 begynte som rådgiver i Drammen kommune.

-Hvordan kan det ha seg at at en journalist, med kun videregående som utdanning, kan få ansvaret for å vie så mange mennesker?

Oppgaven ble gitt videre

-Da ordningen ble innført var det opprinnelig ordføreren som skulle stå for vielsene. Men det viste seg fort at dette ble så populært at ordførerens tid ikke strakk til. Derfor ble oppgaven gitt videre til folk i kommuneadministrasjonen. Så jeg er ikke alene om oppgaven, men synes den er så givende at jeg stiller opp på alle de vielsene jeg kan.

Ti par på en dag

-Hvor mange par har du viet på én dag?

-10 par. Vanligvis vier jeg fire par – i løpet av én fredag. Men jeg har noen ganger vært oppe i mellom seks og åtte par. Høysesongen er på våren og nå i august – etter at samfunnet har våknet av feriedvalen.

Gin and tonic er favoritten

Favorittdrinken hans er Gin & Tonic.

Myklebust forteller – med en latter – at denne drinken smaker ekstra godt – etter at han har kommet hjem og satt seg i lenestolen, på en fredag kveld.

-Vielsene gjør noe også med meg. Det handler om å spre stemningsfylt glede, smiler han.

Følger med på Samoa

Gleden begrenser seg ikke til det som skjer der og da i Storstua. Også til de fjerneste avkroker i utlandet formidles den gode stemningen mannen i den svarte advokatkappen skaper.

-Vi streamer – etter ønske fra brudeparet, på telefon til slekt og venner i utlandet. Mennesker på Samoa og flere av sydhavsøyene – pluss Sydney, Filipinene og Tyrkia, har fulgt vielsene direkte, forteller Odd Myklebust.

Gestapo ble avlyttet

-Hva skal du gjøre om fire år – når du må pakke sammen advokatkappen og blir pensjonist?

-Da skal jeg skrive bøker. Jeg har bind to om krigen i Drammen på vent. Der får leserne vite mer om den avanserte avlyttingen hjemmefronten i byen foretok av telefonene til Gestapo og norske toppnazister. På grunn av alle opplysningene som kom fram på denne måten, lå ofte hjemmefronten et hakk eller to foran Gestapo.

-Det førte til at nervene spredte seg voldsomt blant de som var i ferd med å tape krigen. Desperasjonen bredte seg, og store mengder narkotika ble tatt i bruk – blant mange av de norske og tyske torturistene til Gestapo-sjef Klaus Grossmann. Han var selv så shaky og redd for for å bli likvidert- at han brukte masse amfetamin – for å komme seg gjennom den høydramatiske siste krigsvinteren 1945. Han skjøt seg selv da freden kom 8. mai.

Opplyser den svært allsidige og produktive skribenten og vigselsmannen Odd Myklebust.

Ut i naturen?

Han har også en overraskelse på lur: Kanskje blir det etter hvert – gjort en vri med å legge noen av vielsene ut i Guds frie natur. Men dette er ikke bestemt ennå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *