Barn putter mye i munnen og er ekstra utsatt for å få i seg giftige kjemikalier. Foto: Unsplash.com

Brukte leker kan være farlige

Vurderer du å kjøpe brukte leker til jul? Da bør du unngå myk plast, løse deler og ødelagte ledninger.

Å kjøpe brukte julegaver er bra for både miljøet og lommeboken. Likevel er det noen leker som bør tas ut av bruktmarkedet, slik som myke plastleker fra før 2007.

I 2007 kom det nemlig et forbud mot de farligste ftalatene i leker i både Norge og EU. Ftalater gjør plast myk og smidig, men mange av dem er hormonforstyrrende, og kan gjøre det vanskeligere å få barn.

-Barn putter alle slags leker i munnen, og med sine små kropper får de raskere høyere konsentrasjoner av giftige kjemikalier enn voksne. Dette er særlig ugunstig fordi utviklingen deres kan påvirkes, sier skadeforbygger Tina Hveem Vislie i Skadeforebyggende forum (Skafor).

Gamle badeender og dukker er eksempler på myke plastleker man bør være forsiktig med.

Vær obs på løse deler

Brukte leker kan ha løse deler, eller være slitte i sømmene. Skal gaven gis til små barn, er det viktig å se over slik at det ikke er fare for at små deler løsner og fører til kvelning.

Det er også viktig å se over leker som bruker batterier. Batterilokk bør være festet med skruer slik at barn ikke får åpnet de. Knappcellebatterier kan være spesielt fristende å putte i munnen, med mulig livsfarlig utfall.

Kjøper du brukte elektriske leker bør både ledningen og støpselet sees over. Kontroller at alt er uskadet. Ødelagt elektronikk innebærer en risiko for både brann og elektrisk støt.

Bruk sansene

Treleker er ofte bedre enn plast, men maling, lakk og lim kan også inneholde giftige kjemikalier.

En god regel er å kjenne godt på leken. Det bør kjennes ut som at leken er hel og i god stand og at alt er festet slik det skal. Til slutt kan du lukte på den, og la være å kjøpe om den lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.

-Vi ønsker å oppmuntre til gjenbruk, men samtidig minne om at vi må være bevisste forbrukere. Ved å følge noen enkle råd kan vi bidra til å sikre at brukte leker gir glede uten å sette barns helse og sikkerhet i fare, avslutter Hveem Vislie.

Tips for å handle tryggere brukte leker:

  1. Unngå myke plastleker fra før 2007.
  2. Sjekk for løse deler som kan føre til kvelning.
  3. Påse at batterideksler er godt skrudd fast.
  4. Ikke kjøp leker som lukter sterkt av kjemikalier eller parfyme.
  5. På elektriske leker; se til at ledninger er hele og støpselet intakt.
  6. Der du kan – velg produkter som er CE-merket, og aller helst miljømerket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *