Ola (t.v.), Charlotte og Kristian får ikke sitte i fred på benken.

Charlotte jobber med syv mennesker og 45 hunder

Når du nærmer deg inngangen til Bisken barnehage, høres det lang vei. Rundt 30 hunder sier klart i fra om det. Menneskene, derimot, forholder seg rolige.

Når du går inn i denne barnehagen – som har null barn av menneskesorten -, må du være forberedt på å bli overfalt av flere hundre kilo kjærlighet. Hundene overgår hverandre i å vise sin velkomst, og det gjelder å forholde seg rolig til de roer seg ned.

Det koster omtrent det samme å ha en hund i barnehage som et menneskebarn. Likevel er det rundt 45 hundeeiere som tar seg råd til det, fordi for noen liker ikke tanken på at hunden er hjemme alene på dagtid.

-Her får hundene sosialisert seg, de får løpe så mye de orker, og de er i alle fall ikke alene, sier innehaver av Bisken barnehage, Charlotte Rosseland.

Bråkete barnehage

Charlotte er spesialpedagog – for menneskebarn – og hundetrener. I 2019 startet hun først en hundebarnehage på Tranby, og hun flyttet til Lierbyen i påsken 2021. Beliggenheten er skjermet nok til at de heller bråkete «barnehagebarna» ikke forstyrrer så mange. Og her har hundene store nok arealer å løpe på. Med jevne mellomrom er det store, dype hull i bakken som iherdige firbeinte har skapt.

-Noen hunder skal grave ned godbitene sine, ler Charlotte.

Nå i november er det både vått og gjørmete, noe som synes både på de pelskledde og menneskene som tar vare på dem.

Det tar ikke lang tid før hundene roer seg når det kommer besøk. Akkurat som hos mennesker, er noen hunder mer klengete og kosete enn andre. Charlotte og de ansatte kjenner hver hund godt.

Kristian er veldig glad i hunder. Og de i ham.

Fagbrev for de som har falt utenfor

Det er ikke bare hunder Charlotte tar vare på i Bisken barnehage. De ansatte har spesielle behov, av ulike årsaker og grader, og her hos Charlotte får de muligheten til å skaffe seg arbeidserfaring, arbeidsutprøving og til og med få fagbrev.

-Jeg jobber tett sammen med NAV for å til rette arbeidsplasser, og det har også vært et av målene med å starte Bisken barnehage. Utdannelsen som spesialpedagog kommer godt med, og dyr er alltid en fin isbryter når det gjelder å nå inn til folk, sier hun.
-Men det er ikke bare solskinnshistorier. Det har hendt at vi har fått kandidater som ikke har fungert i det hele tatt, og da er det bare til å prøve på nytt igjen.

-Har prøvd mye annet

I dag er det åtte som jobber på Bisken, og en av dem er Kristian (19). Han kom seg gjennom barneskolen og ungdomsskolen, men maktet ikke å ta videregående. Nå har han jobbet i snart fire år hos Charlotte, og til våren tar han fagbrev i kontor og administrasjon.

-For et år siden ble det opprettet fagbrev i dyrefaget, men da Kristian begynte, måtte vi finne på noe han kunne ta fagbrev i. Så da ble det kontor og administrasjon, og alle bedrifter har jo slike oppgaver også, sier Charlotte.

-Jeg har prøvd mye annet, men det har ikke fungert, sier Kristian, som er spesielt glad i hunder. Og kjærligheten er gjengjeldt.

Kristian bor i Sande, og har ganske lang vei til jobben i Lierbyen. Han holder på å ta førerkort nå. For en som ikke maktet mer skolegang, ser nå fremtiden lys ut – fagbrev og førerkort gjør at mye er på stell. Men han har ingen planer om å si opp jobben sin på Bisken Barnehage. Og Charlotte har ingen planer om å gi ham sparken.

-Her sparker vi ingen, sier hun bestemt.

Else Marit bor på Heggtoppen i Lier, og tar turen til Bisken barnehage bare for å få en kosestund med de firbente.

Også hunder med bagasje

For å ha råd til å ansette mennesker som faller utenfor, får Charlotte tilskudd til lønn til noen av de ansatte. Alt ettersom hva slags program de faller innenfor i NAV.

Ola (18) har ikke fullført ungdomsskolen, men nå tar han fagbrev i dyrefaget. Han er på jobb fire dager i uka. Ola begynte i august i fjor, og har blitt mer og mer deltakende med kolleger og hundeeiere. Han er også veldig glad i hunder, og har en vannhund selv.

-Det er ikke bare menneskene som kommer hit med bagasje, sier Charlotte.
-Korona-hundene har blitt vant til å ha eieren i nærheten hele tiden, og sitte mye på fanget. De har godt av å sosialiseres med andre hunder her. Vi har også hunder som er engstelige, og trenger litt mer oppmerksomhet enn andre.

Video til «foreldrene»

Daglig er det rundt 30 hunder i barnehagen, og såfremt været er bra, er de stort sett ute. I dårlig vær har de mulighet til å være inne, og på tomta står det noen barnehagebrakker som er møblert med sofaer og lenestoler hundene kan legge seg i.

Hver dag legger Charlotte ut en video hundeeierne kan se på, og forsikre seg om at hunden sin har det bra.

-Vi tar inn alle raser og typer hunder, men ikke hunder som er aggressive eller oppfører seg dårlig i en flokk. Tisper med løpetid får pent være hjemme til de ikke lenger gjør hannhundene gale.

Hundene tar svært lite hensyn til fotografens menneskelige objekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *