Du har rettigheter når festivalen ikke imponerer

Festivalsommeren er her. Det er stort sett fest og glede, men av og til kommer ikke hovedartisten eller lyden er ubrukelig når favorittbandet spiller.

Det skjer nesten hver eneste sommer. Artister blir booket og festivalen blir fulltegnet. Likevel blir det omrokkeringer, og artister som du har gledet deg til å se kommer ikke likevel.

Avtaler skal holdes

– Forbrukerrådet mottar mange henvendelser hvert år om konserter og festivaler der det har skjedd et eller annet avvik, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Han forteller at konserter og festivaler ikke er omfattet av lovverket som beskytter forbrukere, men at det ikke betyr at det er fritt frem for arrangørene.

– Avtaler skal holdes, og de største artistene, som også brukes i markedsføring, er ofte hovedårsaken til at folk kjøper seg en festivalbillett, sier Iversen.

Hvis sentrale artister ikke dukker opp, mener Forbrukerrådet at du har rett på et forholdsmessig prisavslag. Hvis hele arrangementet blir avlyst har du rett på full refusjon av billettutgiftene dine.

Prisavslag krever du ved å sende en epost til arrangøren. Siden de aller fleste har betalt med kort, kan du også klage til banken din. Les mer om kortreklamasjon her.

Hvis gjennomføringen av arrangementet ikke er av den kvalitet du bør kunne forvente, for eksempel at det er ustabil eller dårlig lyd, vil du også kunne ha rett på et passende prisavslag.

Styr unna svartebørsbilletter

For populære konserter og festivaler dukker det nesten alltid opp billetter som selges til overpris utenom de offisielle utsalgsstedene. Ved å kjøpe slike billetter kan festivalsommeren bli risikofylt fordi du rett og slett kan ende opp med å bli stoppet i døra.

– Kjøp av billetter på svartebørs er et sjansespill. Du har ingen garanti for at billettene som selges faktisk vil gi deg tilgang til festivalen eller bli levert i tide, sier Iversen.

Det er ikke lov til å selge kulturbilletter til overpris, og slike salg rammes av den såkalte svartebørsloven.

– Vi hører jevnlig om folk som har handlet på svartebørs og deretter får beskjed om at billetten deres allerede er benyttet når de ankommer arrangementet, sier Iversen.

Han viser til at kjøp av billetter til ordinærpris ofte medfører lavere risiko. Det er likevel viktig å være litt observant når du velger hvor du kjøper billetter.

– Hvis du velger å kjøpe videresolgte billetter, bør du betale med kredittkort. Da kan du kreve at banken som har utstedt kortet refunderer pengene dersom du blir svindlet og ikke får varen du har betalt for.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *