HESTESPORT: Hestesport er meget populært. Det er om å gjøre å få motstanderen ned fra hesteryggen. FOTO: TORBJØRN TANDBERG

En annen verden

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen februar 2010.

Drammensfotografen Torbjørn Tandberg har skapt et fantastisk dokument over en verden som virker så fjern fra vår hverdag. Bli med til Kirgisistan!

KUNSTNEREN: Torbjørn Tandberg fra Drammen arrangerer fotokurs i Kirgisistan.

– Jeg ble med en kamerat som skulle dit på munnharpefestival, av alle ting, sier Torbjørn Tandberg. Han ble betatt av landet og kulturen, og har vært der mange ganger siden. I de siste årene har han også arrangert fotokursreiser dit, med stor suksess.

Fattigdom

Kirgisistan har vært selvstendig stat siden 1991, etter å ha vært en republikk i Sovjetunionen. I dag er den politiske situasjonen ustabil, og det gryende demokratiet innsatte Kurmanbek Bakiyev til president under store demonstrasjoner i 2006.

– Det var det verden fikk høre, sier Tandberg, som forteller at demonstrasjonene gikk svært fredelig for seg. Det er ikke et krigersk folk, men et fjellfolk som er vant til å kjempe for tilværelsen.

– Til tross for stor fattigdom, finnes det ingen tiggere i gatene, sier Tandberg. Første gangen han var der trodde han folket var rike, siden de gikk med munnen full av gulltenner. – Tvert i mot et tegn på fattigdom, siden gull er langt billigere enn amalgam!

Fjellfolk

Landet er et fjelland i Sentral-Asia. Den høyeste fjelltoppen er Pik Pobedy som er 7 430 moh. I fjellene råder ørnejegerne til hest.

– Hesten er det viktigste av alt i Kirgisistan. Den kan sammenlignes med kameler i ørkenen.

Det er et nomadeland, men hovedstaden Bisjkek er som storbyer flest. Det bor 5 400 000 mennesker i Kirgisistan, hvorav 900 000 i hovedstaden.

GULLTENNER: De fleste har ikke råd til amalgam eller porselen, så de tar med seg arvesmykkene til tannlegen. FOTO: TORBJØRN TANDBERG

Kulturen

Landets alkoholholdige nasjonaldrikk heter kumiz og er rett og slett gjæret hestemelk. Kanskje man trenger det for å fremføre Manas, landets tradisjonell epos til ære for nasjonalhelten ved samme navn. Bakgrunnsmusikken kan spilles på en komuz, et gammelt og lokalt strengeinstrument som kan dateres tilbake til 6 000 år f. Kr.

Historisk sett var byen Osh en viktig stasjon på silkeveien, og fortsatt produseres ull og silke her.

Klima

Klimaet i Kirgisistan spenner fra subtropisk til arktisk. Dalene i sørvest har temperaturer opp mot 40 grader om sommeren, mens i fjellområdene kan vintertemperaturen synke under 20 minusgrader. Landet har en vakker og uberørt natur, og blir ofte omtalt som Asias Sveits. Badeliv finnes ved Issyk-Kul, som betyr den varme sjø. Innsjøen er 700 m dyp og salt- og mineralholdig. Fantastiske strender omkranser den 20 mil lange og seks mil brede sjøen.

Fotokurs

Et slikt land byr på fantastiske motiver for amatørfotografer så vel som profesjonelle. Torbjørn Tandberg har med seg ca 10 stk på hver fototur, og elevene lærer, foruten naturfotografering, også å portrettere menneskers ansikter.

– Jeg får bare gode tilbakemeldinger etter disse kursene, sier Tandberg, som akkurat nå forsøker å lage tur igjen til sommeren.

VARM SJØ: Fantastiske Issyk-kul med fjellkjeden Tien Shan i bakgrunnen. FOTO: TORBJØRN TANDBERG

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *