På tur til Øren og DBK. Fra høyre: Geir Vetterstad Skinnes, leder i Drammen idrettsråd og Ola Ekeberg Apenes fra DBK. Litt lengre til høyre er Drammens ordfører Kjell Arne Hermansen.

En fantastisk idrettshelg i Drammen helt uten sportslige prestasjoner

Viken Idrettskrets annonserte at de ønsket å besøke Drammen for en av sine anleggskonferanser. Drammen Idrettsråd tok imot med åpne armer, og bød på sightseeing fredag kveld.

Tekst og foto: Bente Wemundstad

Fredag ettermiddag var det oppmøte for rundt 100 deltakere på «Brunosten», eller Scandic River Station Hotel. I restauranten var det duket for pølsefest, før deltakerne ble loset inn i to busser med ulike ruter, men omtrent samme innhold.

Målet for konferansene som Aktive Lokalsamfunn i Viken Idrettskrets arrangerer, er å se på hvordan de ulike idrettsforeningene i kommunen har løst utfordringen med å skape et aktivt lokalsamfunn i den respektive bydelen, og da med fokus på selve anleggene.

BY Drammen ble med i bussen som hadde leder i Drammen Idrettsråd, Geir Vetterstad Skinnes, som guide. Vi skulle kjøre dikterruten, sa han: Først Bjørnstjerne Bjørnsonsgate, deretter Henrik Ibsens gate, og til slutt til hjembygda til Herman Wildenvey, Mjøndalen.

Huset for innbyggere – fra vugge til grav

Første stopp var Øren flerbrukshall. Her ble vi møtt utenfor hallen av klubbkoordinator Ola Ekeberg Apenes på kunstgressbanen foran. Ola fortalte om transformasjonen fra en «typisk» idrettshall til en flerbrukshall der idretten bare spiller én av rollene. I dag er flerbrukshallen et bydelshus med mange aktiviteter og roller, og skal favne om bydelens innbyggere nærmest fra vugge til grav. Her kan barnehagebarn lære seg å koordinere kroppene sine i et fargerikt rom med hinderløyper og andre utfordringer. Ved siden av er det et dansestudio, og det finnes lekerom og oppholdsrom for barn som er med i IFO-ordningen (idrettens skolefritidsordning). Videre er det en stor sal der det arrangeres ungdomsklubb, det er en lekker kafé/møtested – og ikke minst to flotte datarom.

– Her arrangerer vi e-sport, men rommene ble også tatt i bruk for å hjelpe skolevegrere tilbake til skolen på en myk måte, forteller Ola.

-Etter pandemien var det en gruppe barn og unge som ikke klarte å gå tilbake til skolen. Disse får plass her på datarommene. Her kan de game – som de ofte gjør hjemme, og bli introdusert for en skolehverdag i små porsjoner. Vi har lykkes med dette prosjektet langt på vei, men for en del er det en pågående prosess.

Koordinasjonsrommet i Øren flerbrukshall.

Hardtarbeidende Solberg

Solberg Sportsklubb eier anlegget sitt selv. Det betyr masse arbeid, kunne leder Marianne Eystø fortelle, og ikke minst mye arbeid for å få pengene til å strekke til.

Marianne hadde plassert seg selv på isbanen, som dekker kunstgressbanen i vintersesongen, mens publikum sto på en liten tribune på langsiden. Bandy er som kjent stort i Solberg, og det bærer hele anlegget preg av.

Marianne Eystø kommer gående over isen for å ønske konferansedeltakerne velkomne til Solberg.

-Nå har bandygutta ryddet garderobene så fint, så jeg tror de hadde blitt glade om dere tok ruten innom, sa Marianne.

Riktignok – garderobene var prikkfrie, og det var stolte bandygutter som sto der tilgjengelige for en liten prat.

Også Solberghuset er til bruk for allmennheten, blant annet til utleie for anledninger.

Marianne Eystø kunne fortelle at deres satsning på senioridrett har slått an.

-Vi har en solid gruppe som kommer hit og trener en gang i uka – hver eneste gang. Det er godt gjort når du har bikket 85 år, sa hun.

Uten de frivillige går ikke idretten rundt, og det gjelder også på Solberg.

-Damene i kiosken har vanligvis ikke åpent på fredager, men de fikk høre at dere kom, og da åpnet de på eget initiativ, sa Marianne.

Over til de proffe

Mjøndalen: Kenneth Karlsen (med vest) og Petter Tallaksrud (sittende til høyre) fortalte om Consto arena.

Tidligere daglig leder i MIF, Kenneth Karlsen, fortalte om tilblivelsen av Consto Arena. Hvordan de fikk med seg lokale krefter og erfaringer de gjorde seg underveis.

-Vi oppdaget at entreprenører og leverandører har langt hyggeligere priser til idretten enn til kommunen. Derfor er det lurt at foreningene eier anlegget før og underveis i prosjekteringen og byggingen, sa Kenneth Karlsen.

-Jeg overdriver ikke når jeg sier at vi betalte 30 prosent av full pris i mange tilfeller. Kommunen ville måtte betale 130 prosent!

I dag er Consto arena et velkjent anlegg, og kan noteres som en suksesshistorie. Til tross for at arenaen forbindes med toppfotball, brukes lokalene av bygdas befolkning, og når kafeen til den brune idrettsforeningen i andre etasje også har brunt i tappetårnene, er det ikke rart lokalet fylles opp.

Dag to: Utvidet samfunnsansvar med aktive lokalsamfunn

Viken Idrettskrets med sitt konsept Aktive lokalsamfunn oppmuntrer idrettsforeningene til å ta et utvidet samfunnsansvar. Det handler om folkehelse, inkludering og tilhørighet. Styreleder i Viken idrettskrets, Roar Bogerud, førte oss gjennom dagen.

Blant de første foredragsholderne på lørdag, var det to ordførere som har noe av æren for Drammen som idrettsby. Tore Opdal Hansen, tidligere ordfører i Drammen, nå fylkesordfører i Buskerud, og Kjell Arne Hermansen, nåværende ordfører, fikk begge ordet. Nåværende ordfører har erfaring med idrettsanlegg på Konnerud, og begge er stolte over at hver av de 10 bydelene har et stort breddeidrettslag, samt at man bygger flerbrukshaller der det er behov for enten nybygg eller rehabilitering. Sambruk mellom skole og idrett er modellen, men også barnehage og eldre skal være i fokus når det bygges.

Sissi Hafskjold fra Drammen Idrettsråd, såvidt synlig til høyre i bildet, fortalte om satsningen på seniorer.

Skal evalueres i år

Sissi Hafskjold fra Drammen Idrettsråd presenterte tall for oss for å vise hvordan Aktive lokalsamfunn-prosjektet har virket inn på Drammenssamfunnet. Livslang idrettsglede er et stikkord, og flere av foreningene satser nå på seniorene.

– I år skal Aktive lokalsamfunn evalueres av Drammen Idrettsråd, Aktive lokalsamfunn i Viken Idrettskrets og kommunen. Resultatene håper vi skal foreligge ved slutten av året, sa Sissi.

Hun fortalte videre om at det er seks IFO-er i Drammen kommune nå, og at enkelte skoler har en idrettskontakt som skal være «den varme hånden» inn i et felleskap. Idrettsforeningene setter også ungdommene i arbeid for å bygge bruer, drive kafeer og ungdomsklubber og ellers engasjere seg i foreningen.

Sissi fortalte også om arbeidet med Solidaritetsfondet, som de anbefaler alle foreninger å ha. Det skal være et fond der familier med utfordrende økonomi kan søke om å få dekket kontingent og utstyr.

-Vi har utfordringer i Drammen, og vi må sørge for at alle som vil, kan få bli med, sa hun.

Litt annerledes idrettsforening

Strømsgodset Idrettsforening holder til på Gulskogen, og vi fikk høre litt om utfordringene til daglig leder Ingvild Juvkam Dyve.

-Jeg bor på Gulskogen og jobber på Gulskogen. Det er et område med cirka 5.000 innbyggere nå. Med den enorme utbyggingen som skal skje der i de kommende årene, vil det bli 17.000 innbyggere. Som idrettsforening må vi ruste oss for å ta i mot alle disse, og det blir utfordrende – særlig siden utbyggerne ikke har lagt inn flere fotballbaner eller idrettsarenaer i planene sine, sa Ingvild.

Bærekraftshuset til Strømsgodset Idrettsforening.

Ingvilds satsning på bydelen skiller seg litt ut i forhold til de andre foreningene og bydelene. Hun har nemlig tatt kultur inn i idretten, og det fikk vi en smakebit på. En dramagruppe tok oss gjennom Drammens historie på en så rørende måte at flere måtte tørke en tåre underveis. For oss som bor i Drammen, vokste patriotismen, og de utenbys fra ble mektig imponerte.

Aktive lokalsamfunn er et konsept som er utviklet av Viken Idrettskrets, og Konnerud Idrettslag var første forening ut i 2014. Det har i årenes løp spredt seg rundt i byen, og nå skal det også eksporteres ut i landet. På denne konferansen var det deltakere fra både Vestfold, Telemark, Østfold og Innlandet.

Kultursport: Strømsgodset IF har kultur som en del av tilbudet sitt.
Flere måtte tørke en tåre i øyekroken da forestillingen til Strømsgodsets dramagruppe avsluttet med dette!

Én kommentar

  1. Nå må vel Drammen få en idrettshall, som er islagt til både bandy og ishockey. FLAUT ER DET AT VI IKKE HAR DET. Tomta er jo klar. Bare legge ned utebanen på Marienlyst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *