LASER: Avansert laser, kalt Alexandritt, fjerner de uønskete hårene til Bente Jakobsen fra Lier. Laserterapeut Drude Kilen er nøye med sikkerheten for øynene, derfor briller.

En hårete historie

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i oktober 2010.

Bente Jakobsen (44) fra Lier har brukt store summer på hårproblemene sine. Nå ser det endelig ut til at hun har funnet løsningen.

Bente har vært plaget med uønsket hårvekst siden tenårene. Da hun var 15 ble hun utredet for eventuell hormonelle forstyrrelser, men det var det ikke.

– Håret som vokser på meg er svart og skjemmende, og det kommer i store mengder, sier hun.

– Jeg har det man kan kalle sydlandsk hårvekst, og ansiktet er ikke spart. De svarte hårene under haka brukte jeg å nappe ut med pinsett, og ellers har jeg prøvd alle metoder som finnes tilgjengelig for å bli kvitt skjemmende hår.

Hemmende

For Bente har det vært hemmende med denne hårveksten. Om barna har hatt lyst til å ha med mamma på stranden etter jobb, var det umulig. Selv om hun barberte legger, lår og armer på morgenen, var det vokst ut nok til at hun følte seg hemmet ved arbeidsdagens slutt.

– Langbukser var det eneste plagget jeg følte meg komfortabel i, sier hun. – Jeg tok på kjole når jeg måtte.

Nå har hun kunnet gå på kjoleshopping, takket være at hun har funnet en hårfjerningsbehandling som virker. Det koster ganske mye, men så er det også permanent. Men det var mye smerter og mange kostnader før hun fant frem til laserbehandlingen.

– Voks er vondt, det vet alle som har prøvd det. Og ekstra ille blir det når det er såpass store områder som skal behandles, sier Bente.

Misvisende

Bente Jakobsen fikk opplyst at elektrolysebehandling blir dekket av NAV.

– Jeg valgte å ikke benytte meg av det, fordi da jeg var og snakket med en elektrolyse-behandler, fikk jeg opplyst at det var en lang behandling, og at det kunne ta flere år å fjerne et området på størrelse med en femkroning.

– De reklamerer med at elektrolyse fjerner hår permanent. Elektrolyse fjerner ett og ett hår – ett pr behandling, og med min hårvekst ville det blitt livslang behandling.

Hun har også prøvd andre metoder som reklamerer med permanent hårfjerning. 

– Mange salonger reklamerer med laser når de bruker IPL, det er ganske misvisende. Jeg har prøvd IPL også, og selv etter mer enn 10 behandlinger var det ikke særlig reduksjon å snakke om.

– Vondt var det også, sier Bente.

– IPL er ikke laser, sier laserterapeut Drude Kilen ved Drammen Laserklinikk. 

– Det er riktignok mange som bruker ordet laser om disse maskinene, men IPL må ikke forveksles med laserlys. IPL er bredbåndet lys, laserlys har egenskaper ingen andre lyskilder har. Det er en vesentlig forskjell i pris også. En IPL-maskin kan man få kjøpt brukt for 100.000 kroner. En Alexandrit laser koster fort opp mot en million.

Statens Strålevern utarbeider nå nye retningslinjer som vil forplikte de som bruker IPL til å ha en lege ansvarlig – dette vil forhåpentligvis gi forbrukerne mer trygghet.  Hvis man skader noen med lyskilder plikter de å melde fra til Statens Strålevern innen kort tid.  

– Vi håper de nye retningslinjene gjør denne bransjen tryggere for kundene, sier Drude Kilen.  

Legetilsyn

Drude Kilen er utdannet akupunktør og laserterapeut. Hun deltar på alt av seminarer og kurs som finnes, og er vel blant de i landet her som er mest oppdatert innen denne teknologien. Hun har 18 års erfaring i arbeid med laser. I dag har Drammen Laserklinikk en Alexandritt-laser, maskinen som skårer best på sammenligninger. Laser regnes som medisinsk utstyr, og derfor har de en lege knyttet til klinikken. 

– Legen vår tar de pasientene som trenger å fjerne for eksempel føflekker eller vorter, og har ellers overoppsyn med klinikken og det vi gjør her, sier Drude.

Men de fleste klientene kommer til klinikken for å fjerne uønsket hår. 

– Og jeg informerer med en gang om at det ikke er nok med tre-fire behandlinger. Faktisk må klienten betale for fem behandlinger med en gang, slik at jeg vet at de kommer minst så mange ganger. Da vet jeg at de ser effekten, og senere kan de bestemme for om de vil fjerne mer eller om de er fornøyde, sier Drude.

Endelig

For Bente Jakobsen har laserbehandlingen kostet noen kroner – men det gjør slett ingenting, for hun har endelig funnet noe som virker!

– Etter 30 år med hårfjerning og uant antall kroner brukt, er jeg så glad for at problemet er borte, smiler hun.

– Og jeg vet at om det dukker opp et hår her eller der som jeg vil ta bort, kan jeg bare bestille en ny time. 

– Men vi venter til solsesongen er over, sier Drude. – Man får endret pigment noen dager etter laserbehandlingen, og solen kan gjøre at disse prikkene blir langvarige. Derfor er våren og vinteren beste tid for hårfjerning. 

Andre behandlinger

Laserstråler kan brukes til mange typer behandlinger. Laserlyset virker sånn at cellene som det treffer får stimulans og reparerer seg selv. Det som er avgjørende for enhver laserbehandling, er å beregne doser. For strålene brenner huden, og man forlater klinikken med små brente prikker på det behandlede området.

– Virkningen med at cellene stimulerer til å reparere seg selv, gjør at laser fungerer veldig bra til sårbehandling, mener Drude Kilen. 

– Mange kommer hit med muskel- og leddplager også, og nylig har vi startet med rynkebehandling.

Laserklinikken har vært i drift siden 2007, og ligger på Lierstranda.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *