HÅNDPLUKKET: Steinene i hagen har gartner Åsmund Bergwitz håndplukket fra et steinbrudd i Vikersund.

En vakker, orientalsk oase

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i august 2012.

日本庭園

Flere og flere museer rundt om i verden anlegger japanske hager, så også vårt eget. Direktør Åsmund Thorkildsen har hyret inn japansk ekspertise.

I hjørnet av hagen rundt Lyche-paviljongen, mot svømmehallen på Marienlyst, ligger en par hundre kvadratmeter stor hage innrammet med høye vegger. Veggene er laget av rammer med en plate inni, som er nøyaktig en tatami stor.

JAPANSK LÆRE: Gartner Åsmund Bergwitz (t.h.) har studert japanske hager, og er hyret inn av Åsmund Thorkildsen, direktør ved Drammen Museum, til å lage Drammen Museums nye hage.

– Tatami er en japansk sovemadrass som er 191 cm lang og 95.5 cm bred. Denne størrelsen er et standardmål i Japan, og leiligheter selges med soverom som kan være fire tatami stort. Det er vanlig med tatami størrelse på dører også, samt slike plater som vi har laget til hagen vår, sier Åsmund Thorkildsen ved Drammen Museum.

Tørt vann

Mål er også viktig i oppbyggingen av selve hagen. Meningen er å lage miniatyrlandskaper med steiner som fjell, gråhvit grus som vann og små trær som klippes for å stå i stil til de små landskapene. Hagene er miniatyrlandskap som ikke forsøker å gjengi naturen slik den er. Hagene forsøker å gjengi naturen på en poetisk og harmonisk måte.

– Grusen kalles tørt vann. Den skal rakes i et mønster som minner om vann, og det skal legges ned flate steiner til å gå på, sier museumsdirektøren.

Thorkildsen har vært mye rundt i verden på reiser for å søke inspirasjon til den japanske hagen. Men det var her hjemme han fant ekspertisen; Åsmund Bergwitz fra Hole Artcenter. Han er utdannet gartner med fordypning i japanske hager, og han begynte å jobbe med dette prosjektet i oktober i fjor. Han har håndplukket stein til hagen fra et steinbrudd i Vikersund og han har dyrket mose hjemme. Mosen er viktig, ikke bare for utseendet, men også fordi den holder på fuktigheten.

Første i Norge

– En slik hage er et kunstinnslag, og det hører hjemme på et museum, sier Thorkildsen. Det er flere typer hager på museet, og han har inntrykk av at de er godt besøkt av publikum. Det er første gang i Norge at det anlegges en japansk hage på et museum, og med sin meditasjonsbenk vil den virkelig bli eksotisk for nordmenn.

– Japanske hager, nærmere bestemt Kyoto-hage, som vi anlegger her, bruker å ha en meditasjonsbenk. Det skal vi også ha, og her har snekkerne bygget en engawa, en overbygget veranda der det skal være benker som folk kan sitte på og finne litt fred, sier Åsmund Thorkildsen.

Likt klima

Av beplantning skal det være norske furutrær som møysommelig skal klippes til og formes, samt japanske lønnetrær som skal danne en port ved inngangen. I tillegg skal det være iris i en spesiell blåfarge.

– Japan og Norge har temmelig likt klima, derfor er ikke vegetasjonen vanskelig å få til, sier Åsmund Bergwitz.

– Men hagen må stelles møysommelig, og den må hele tiden plukkes ren for løv og frø.

Hagen lages slik at hver sesong skal få sin sjarm. Det skal være noe vakkert å se på om det er snø eller når blomstringen er ferdig.

Thorkildsen håper hagen blir en godt besøkt attraksjon for drammensere, og at mange vil nyte den spesielle freden landskapet gir. Hagen åpner for publikum i mai neste år.

Slik kan en japansk hage se ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *