Stikkordet for vedlikehold av dundyner er luft. Tilfør nok luft, sørg for at dyna er tørr og ikke pakk den inn i plast. Foto: Iver Valkvæ

Følg disse tre tipsene når du skal pakke bort vinterdyna

Med vår og varme kommer ofte sommerdynen frem fra skapet. Pass på å ikke skade vinterdynen når du pakker den bort, for mange oppbevarer den nemlig feil.

Dundyner kommer i mange ulike kvaliteter, men til felles har de behov for litt vedlikehold. Tar du godt vare på dyna di kan den leve i mange år. Vi har tatt en prat med dunekspert Therese Haltuff hos Norsk Dun om hvilke tre flauser du bør unngå når du skal pakke vekk den deilige, tykke vinterdundynen til fordel for en litt tynnere utgave.

Sørg for at dyna er tørr

Dette gjelder ikke bare for de som er flinke og vasker dyna jevnlig. Selv om du sover med ideell temperatur på soverommet, har menneskekroppen for vane å svette litt om natten. De lærde strides, men mange er enige at vi kvitter oss med en halv liter væske i gjennomsnitt, om ikke mer.

– Luft dynen godt i tørt vær før den pakkes bort, og unngå direkte sollys, tipser Haltuff. Dette er fordi bomullstrekket kan bli såkalt forringet. Det vil si at det kan bli sprøtt eller morkent over tid.

Du kan for eksempel henge den ut på en klessnor i skyggen en dag det trekker litt i lufta, og er godt og varmt. Da tørker den godt tvers igjennom.

Ikke pakk dynen inn i plast

Mye av grunnen til at dun fungerer så godt i dyner er at de har naturlig spenst, som gjør at den fanger mye luft – som varmes opp og føles godt mot kroppen. Denne spensten er det viktig å bevare.

– Dun er et naturmateriale og trives absolutt best når den pakkes i emballasje som «puster. På den måten bevares dunens naturlige spenst og dynen vil være like god når du tar den frem igjen til ny sesong.

Det er med andre ord smart å beholde den originale tekstilposen dyna ble levert i, og i hvert fall unngå å rulle den sammen i en tett søppelsekk.

Unngå vakuumpakking og støvsuging

Mange lar seg inspirere av videoer på sosiale medier, og vakuumpakker det ene og det andre for å spare plass i skap eller på loftet. Har du en dundyne må du ikke falle for fristelsen.

– Dersom du vakuumpakker dynen presses dunet sammen. Når dynen oppbevares vakuumpakket over tid vil dette skade dunets naturlige egenskaper og luftighet, og dunet forringes, understreker Haltuff.

– Støvsuging av dynen kan ødelegge trekket, og føre til at sømmer rives opp eller at selve trekket får rifter.

Støvsuging kan også føre til at dunet klumper seg sammen inni trekket. Har du kjøpt en god dyne du har tenkt å ha i mange år, gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved å gå for hardt til verks med maskineri.

Tips for daglig vedlikehold

Er du ikke klar for å bytte til sommerdyne helt ennå, eller bruker du samme dyne hele året? Her er noen tips til daglig vedlikehold av dundyner.

1. Tilfør puten luft ved å gi den litt bank hver morgen.

2. Snu dynen når du står opp, så den siden som var mot kroppen nå ligger opp. Da tørker den fortere.

3. Heng sengetøyet ut, det hjelper med å få ut fuktighet, og tar med seg frisk luft inn på soverommet.

4. Åpne vinduet på soverommet for å hjelpe luften med å sirkulere, det hjelper med å få ut fuktigheten av sengetøyet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *