BY Drammen bytter domene fra byavisadrammen.no til bydrammen.no

GRÜNDER: Terje Presterud startet Drammens Hus & Hytter for 50 år siden. Nå er han klar til å forlate firmaet og pensjonere seg.

Fra nye hytter til gammel gård

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i juli 2016.

Det er 50 år siden Terje Presterud bygde sin første hytte, og nå gir han seg fullt med Drammens Hus & Hytter. Gården fra 1700-tallet krever sitt.

Terje Presterud forsøkte å gå av med pensjon for 12 år siden, og ansatte nye folk i ledelsen i Drammens Hus & Hytter (DHH). Det gikk ikke så bra, så han klatret opp i salen igjen og tok ledelsen.

–Drammens Hus & Hytter har gått med pluss i 49 av 50 år. Det ene året gjorde at jeg tok ledelsen igjen, sier Presterud til Byavisa Drammen.

Elementer

Han startet hyttekarrieren med en hytte han ville sette opp i bakgården hjemme hos besteforeldrene i Peder Buchs gate 25. Den ble aldri satt opp, men planene begynte å ta form. Og de ble finpusset og justert mens unge Presterud avtjente militærtjenesten. Han skulle slett ikke sette opp hytter fra bunnen av. Han skulle lage elementer, sånn at folk kunne sette opp sine egne.

Det ble sånn, om enn med noen avstikkere fra planen. Han gjorde ferdig læretiden som tømrer, elektriker og urmaker.

–Det med urmaker var vel helt på siden. Jeg arvet et firma, og utdannet meg til urmaker. Men det var ikke noe for meg, sier Terje Presterud, som også var trailersjåfør en periode.

Mye jobb

Drammens Hus & Hytter ble til, og ble fort synlig for folk flest med sin utstilling på Lierskogen.

–Det var mye jobb, ja. 70-80 timer i uka. På kontoret hele uka, og på lørdager kom det folk hjem til meg på Strøtvet for å skrive kontrakt. Kona mi løp frem og tilbake og serverte kaffe, mens jeg tok meg av salget. Søndager var jeg på Lierskogen og viste frem hyttene. Når folk fikk se hyttene, bestemte de seg og så kom de for å skrive kontrakt, forteller Terje Presterud.

Etter 10 års drift var Presteruds firma Norges største hytteprodusent. Det er han ikke lenger, hyttefirmaer som Saltdalshytta og Familiehytta har gått forbi ham.

Selvbyggervennlig

I dag, 50 år etter starten, står det rundt 6.000 bygg fra Drammens Hus & Hytter, for som navnet tilsier – det ble eneboliger etter hvert også. 5.000 av byggene er hytter. Som en markering på jubileet har de laget en jubileumskatalog med en ny serie hytter.

–Husene leveres likedan som hyttene. Det er byggesett som skal gjøre det enkelt å sette opp selv. Selvbyggervennlig, kaller vi det. Og elementene er bærbare, slik at det ikke trengs store, tunge maskiner for å få alt på plass.

DHH leverer i en times omkrets fra Drammen/Modum. I resten av Sør-Norge er det 7-8 forhandlere som leverer.

–Vi hadde den største markedsandelen i Trondheim, og en super representant som virkelig sto på for DHH. Hele 20 prosent av omsetningen kom derfra. Han ble pensjonist, og etter det har vi ikke lykkes så godt. Vi har prøvd noen kandidater, men det har ikke fungert rett og slett. Så et av mine ønsker før jeg trer av er å se at Trondheimskontoret kommer seg i gang igjen, sier Presterud.

JUBILEUM: Denne modellen er fra den nye jubileumskatalogen som utgis i disse dager.

Hytteliten

DHH har hytter som nærmest er som eneboliger å regne, og de har bitte små hytter for de som søker det enkle. 

–Jo større bygg, desto flere regler. For bygg under 70 kvadratmeter vil det være færre regler enn for de som er større, sier Presterud.

DHH kom opp med ideen om bitte små hytter som folk kan tegne selv. Man har da en rekke ferdigproduserte elementer å velge mellom, og kan selv sette sammen sin egen hytte på nettet. Dette er hytter på 10 til 49 kvadratmeter og det kan bli en fullverdig hytte, gjestehus eller hobbyrom hjemme. Elementene får du levert på tomta, og de settes enkelt sammen.

Selge firmaet

Terje Presterud skulle selge DHH før han fylte 70. Det rakk han ikke. Nå arbeider han aktivt med å få solgt det, og har et par interessenter på lista.

–Jeg forventer at de som kjøper driver videre slik vi har gjort med produksjon og lager. Vi har prøvd å sette bort produksjonen av elementene til andre og tilsynelatende billigere produsenter, men det gikk ikke. Derfor ønsker jeg at kjøperen også skal overta fabrikkene på Modum. Det er 5.000 kvadratmeter med produksjonslokaler.

For ni år siden kunne han ha solgt DHH for 100 millioner kroner. Han ble rådet til ikke å selge, men det skulle han ha gjort. I dag regner han med at DHH inkludert fabrikkene vil gå for mellom 30 og 40 millioner.

Eiendommer 

Terje Presterud eier og driver også eiendomsselskapet Nor Holding & Eiendom AS. Selskapet eier mange eiendommer som leies ut til næringslivet. 98 prosent av eiendommene er utleid.

–Dette firmaet skal jeg beholde – det krever en arbeidsinnsats på rundt tre timer i uka, sier han.

–Det består i kontakt med leietakerne, og se til at husleien kommer på konto. Den arbeidsmengden passer en pensjonist!

Kjøpte gård

Som ganske fersk eier av en bondegård fra 1700-tallet i Modum, blir han jo ikke helt arbeidsledig. Jorda er forpaktet bort, men han har noen dyr som hester, kaniner, høner og griser.

–Så juleribba er under produksjon?

–Nei, det er kosegris! Det er en sånn minigris som sover middag sammen med meg foran peisen, smiler Terje Presterud.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *