Det ble, om mulig, enda hetere i vårsolen på «Gamle Gress» da Rosenborg møtte opp til toppoppgjør. Foto: Bendik Berntsen

Godset vant årets første tre poeng på Marienlyst Stadion

Da klokken slo 17 på søndag var det duket for et toppoppgjør i Drammen. Rosenborg gjestet Marienlyst Stadion til Godsets første hjemmekamp for sesongen.

Tekst og foto: Bendik Berntsen

– Rosenborg er et lag vi skal slå hjemme, fastslo Strømsgodset-trener Jørgen Isnes før kampen.

Men han la ikke skjul på at Trondheimslaget nok er bedre stilt enn de var forrige sesong:

– De har en ny trener og filosofi, så det ligger nok mye spenning rundt det, mener han.

På veien til «Gamle Gress» har snøen smeltet fra i går. Lukten av våt asfalt har bredt seg utover de 6206 supporterne. Fotballsesongen er i gang, det er også optimismens fremtog i vårt langstrakte land. Flotte rammer på “Gamle Gress” før ballkunstnerne skal uttrykke sitt artisteri på gressmatta, i dette som Godsets 900 kamp på toppnivå siden debuten i 1967.

Godset fra Drammen mot «Troillan» fra Trondheim har lenge vært et toppoppgjør i norsk fotball, og har bydd på flere thrillere oppigjennom årene. Av de registrerte 31 oppgjørene på fotball.no, har Godset vunnet kun seks og Rosenborg hele 15. Det betyr også at ti av de siste 31 kampene har endt med uavgjort. De siste syv kampene har Drammenslaget imidlertid skåret 13 mot Rosenborgs elleve. I forrige sesong vant de én hver, der Godset stakk av med den siste seieren (3-1) på Lerkendal. Sist gang de kjempet på Marienlyst ble stillingen 0-1 til Rosenborg, etter mål av unggutten Sverre Nypan (17). Jevnt, blir derfor et stikkord i fet skrift.

Samtidig taler tallene for seg selv når det gjelder aggressiviteten i den historiefylte kampen; 84 gule kort har blitt delt ut på de 31 registrerte kampene.

Klubbene er også kjent for å ha de største navnene i norsk toppfotball til sin disposisjon, med navn som Vilsvik, Valsvik og Stengel for Godset, og Henriksen, Selnæs og Nypan for Rosenborg, med fler. Historiske spillere som har spilt for begge klubber er: Vidar Riseth, André Bergdølmo, Øyvind Leonardsen og mange fler.

Med andre ord lå alt til rette for 90 spennende og intense fotballminutter i Strømsø.

De 22 utvalgte

Strømsgodset kommer fra en tung start på sesongen. Første runde endte nemlig med tap i Molde, attpåtil hele 0-4. Mannskapet i marineblått og hvitt skapte imidlertid flere store sjanser til å notere seg på notatblokka. Men det var forsvaret som sleit – forsvaret som i fjor var bunnsolid. Stortapet utgjorde at Godset fra Drammen lå nederst på tabellen før kampen.

Debutanten på Aker Stadion i forrige kamp og Isnes’ tidligere elev i KFUM, Jesper Taaje (26), får fornyet tillit i andre runde. Den 1.92 centimeter høye midtstopperen reddet seg inn etter en horribel start og gjorde en godkjent kamp. En annen debutant i den første runden var den tidligere Odd-målvakten Per Kristian Bråtveit. På tross av å ha sluppet inn fire mål, får han plassen mellom stengene på Marienlyst for første gang i dag.

En som utmerket seg blant de heller skuffende prestasjonene mot Molde, var Kreshnik Krasniqi (23) før han ble byttet ut i det syttifemte minutt. Teknikeren ble lenge kalt «den nye Ødegaard», men rosen ble stoppet av flere skader. Kan dette være sesongen mannen fra Kosovo får realisert sitt enorme potensiale?

Strømsgodset (3-4-3):

Én endring er gjort fra forrige kamp:

Den mestspillende Godset-spilleren gjennom tidene med 358 kamper, Lars-Christopher Vilsvik (35), har vært av og på under hele førsesongen. Den solide høyrebacken var ikke med til Molde, men starter i dag. Dadi Gaye kom på lån fra Aalesund for to uker siden som et godt alternativ på høyreback-posisjon. 29-åringen spilte til under seks på børsen mot Molde, og starter på benken i andre runde.

Trener: Jørgen Isnes:

– Når vi presser høyt kjører vi 3-4-3 eller 3-5-2, og når vi presser lavt kjører vi gjerne 5-4-1 eller 5-3-2 – alt etter situasjon og motstander.

Keeper: Per Kristian Bråtveit.

Forsvar: Jesper Taaje – Gustav Valsvik (kaptein) – Fredrik Dahl.

Midtbane: Lars-Cristopher Vilsvik – Herman Stengel – Kreshnik Krasniqi – Logi Tomasson.

Angrep: Marko Farji – Elias Melkersen – Ulland Andersen.

Benken: Frank Stople, Sondre Hanssen, Ole Enersen, Andreas Heredia, Dadi Gaye, Emmanuel Danso, Jonas Therkelsen, Samuel Silalahi, Marcus Mehnert.

Rosenborg kommer sørover med en overbevisende 2-0 seier mot Sandefjord i lomma. De har et ungt og spennende mannskap, med Sverre Nypan (17) i spissen. Bak han finner vi Rosenborg- og midtbaneveteranene Ole Kristian Selnæs (29) og Markus Henriksen (31), som til sammen har spilt hele 88 landskamper for Norge. Midtstopperparet Ceide og Nemcik er begge 22 år og relativt nye i Eliteserien, dog spilte de en god kamp i første runde.

En annen som er ung for rollen, er treneren Alfred Johansson (33). Svensken er til sammenlikning to år yngre enn Godsets trofaste høyreback Lars-Cristopher Vilsvik (35). Men alderen ser ikke ut til å stoppe Rosenborg som har en ny filosofi etter fjorårets fatale niende plass. Hentet fra FC Københavns U19 lag, er Johansson kommet for å bygge Rosenborg til nye, gamle høyder. Deres 13 strake seriegull fra 1992 til 2004 er det få som glemmer.

Augustinsson (28) er ute med skade i låret, og er ikke tilbake før rundt neste månedsskifte. En som er ute enda lengre, er stortalentet Noah Holm (22). Mannen med kamper for nesten alle aldersbestemte landslag er ute med fotskade til sent juni.

Utover det kommer

Rosenborg (4-3-3):

Tre endring er gjort fra forrige kamp:

På keeperplass kommer 21-åringen Tangvik inn for Sandberg. Tangvik har tross kun elleve kamper for A-laget fått draktnummeret én. Finske Väänänen (22) kommer inn for Tagseth (23) på midtbanen og danske Fredriksen (23) inn for Nelson (21). Fredriksen skåret 17 mål i dansk førstedivisjon før han valgte Trondheim framfor Sønderjyske i fjor. Han kan bli en farlig spiller om han finner formen i Rosenborg-drakta.

Trener: Alfred Johansson.

Keeper: Sander Tangvik.

Forsvar: Erlend Reitan – Mikkel Ceide – Tomas Nemcik – Ulrik Yttergård Jensen.

Midtbane: Oliver Väänänen – Ole Kristian Selnæs – Markus Henriksen (kaptein).

Angrep: Jesper Reitan-Sunde – Sverre Nypan – Emil Fredriksen.

Benken: Rasmus Sandberg, Tobias Borchgrevink, Ole Sæter, Jaydon Nelson, Håkon Røsten, Edvard Tagseth, Leo Cornic, Marius Broholm og Håkon Volden.

Kampen minutt for minutt

0′: Det er en av de første ordentlige vårdagene med tosifra varmegrader på målestokken; solen skinner og det er lite vind – perfekt fotballvær. Publikumsfavoritt, serievinner og landslagspiller Mounir Hamoud hedres med ett minutts applaus før «Gamle Gress» synges for full hals.

0’: Daniel Higraff blåser i gang den andre runden i årets Eliteserie, mellom Strømsgodset og Rosenborg. Med seg på hver sin side har han Ivar Askeland og Imran Tariq. Det er laget med hvite drakter som har gleden av å sparke i gang dette spennende oppgjøret mellom to av de aller største i norsk fotball.

6’: Det er Rosenborg som har styrt de første minuttene, i takt med fansen fra Trondheim har de markert seg i Drammen. Men der er Godset som fyrer av dagens første skudd. Farji tar skuddmuligheten like utenfor 16-meteren, men den går rett på Tangvik.

8’: Det blir hett på stadion da Melkersen blir holdt innenfor 16-meteren, dog ingenting å dømme på mener dommer Higraff.

12’: 18-åringen Reitan-Sunde legges i bakken av nesten dobbelt så gamle Vilsvik (35), og kampens første frispark er et faktum. Legges inn fra langt hold, og blir klarert av det stabile Godset-forsvaret. Henriksen får returen og klinker til direkte på volley. Nokså farlig blir det, men Marienlyst-debutant Bråtveit redder den.

18’: Henriksen blir felt på hjørnet av 16-meteren – farlig posisjon. Selnæs tar den men ballen går ut til corner. Hjørnesparket blir slått på lengste stolpe, der det dessverre for Rosenborg, er ingen.

21’: Selnæs legger seg plutselig ned med vondter, men det ser ut til å gå fint med Rosenborgs meritterte nummer ti.

27’: Kampens største sjanse. Farji har vært god i dag og får på magisk vis lagt inn i vanskelig posisjon. I boksen står Godsets nummer ni, Melkersen, og får nesten headet den til årets første mål her på Marienlyst.

32’: Sugende takling fra kaptein Valsvik innenfor boksen. Ned går nok en gang Reitan-Sunde. Ut til corner som nok en gang blir lagt på lengste av Selnæs, der det nok en gang ikke befinner seg noen. Rosenborg som presser nå, og Godset legger seg lavt med fem i forsvar, tre på midten og to på topp.

37’: Frispark fra 30 meter, og hvem andre enn Selnæs skal ta den. Legges inn på Henriksen på bakre stolpe, men går ut til corner. Denne gangen innoverskrudd fra Selnæs. Legges ut på Reitan-Sunde som skyter i blokaden. Farji får ballen og viser hurtighet i kontringen som ender 30 meter fra Tangvik og Rosenborg-målet. Det svinger her nå.

40’: Corner til Godset. Går ut til retur for Tómasson som skyter foran Godsetunionen som begynner feiringa tidlig, og avslutter raskt da den går noen centimeter til siden for mål. Ny corner som Valsvik sender like utenfor – to gode sjanser.

45+1’: Higraff blåser av denne første omgangen som har vært uhyre spennende. Det er likevel ikke blitt noen mål, og lagene går av banen til stillingen 0-0.

45′: Daniel Higraff blåser av for den andre omgangen i dette toppoppgjøret. Ingen bytter er gjort, og Godset tar avsparket.

46′: Andre omgang starter med et brak, men ikke på banen. Godsetunionen har valgt kontroversielle “flares” for anledningen.

49′: Ungguttene på topp for Rosenborg viser fryktløshet og klasse i det Nypan (17) sender en lur stikker som nesten sender Reitan-Sunde (18) alene mot Bråtveit foran Godsetunionen. Men det blir med nesten.

55′: Som i første omgang er det de tilreisende fra Trondheim som har startet omgangen best, men det har foreløpig ikke blitt de helt store sjansene.

60′: Etter en rolig start på andre omgang skal Rosenborgs nummer ni, Ole Sæter (28), inn. Ut går Väänänen. Trønderen legger seg på spiss, mens Nypan trekker seg lenger ned.

62′: Og plutselig braker det løs i Drammen. Stadion reiser seg mot vårsola i ekstase. Fjorårets toppskårer med seks mål, Herman Stengel, legger inn på Logi Tómasson som elegant breisider den på halv-volley fra ti meters hold. Tangvik i buret blir sjanseløs når ballen flyr i full hastighet forbi og i nettet foran de tilreisende supporterene – 1-0 Strømsgodset.

66′: Vilsvik blir igjen nødt til å holde igjen stortalentet Nypan, og får et fortjent gult kort da han stopper en lovende kontring.

70′: Isnes gjør bytte. Ut går Eirik Ulland og inn kommer Marcus Mehnert.

71′: Enorm sjanse til innbytter Sæter. Får avslutte bare metere unna målstreken, men Dahl blokkerer den heltemodig.

75′: Tagseth og Nelson kommer inn for og Nypan og Reitan-Sunde. På høyreback bytter også Reitan ut med Cornic.

76′: Den unge Canaderen, Nelson (21), viser seg med én gang med et skudd fra langt hold som går like utenfor lengste stolpe.

78′: Rosenborg presser for utligningen i det solen begynner å senke seg bak tribunene. Isnes gjør tiltak og setter inn midtbanespilleren Therkelsen for angrepsspilleren Farji som har storspilt i dag.

81′: Nok en matchvinnertakling fra kaptein og midtstopperkjempe Valsvik. Hurtigtoget Nelson viser seg fram igjen da han blir spilt aleine gjennom. Helt til Valsvik sklir inn fra siden og tar ballen.

84′: Jørgen Isnes får gult kort for å vise et for stort engasjement.

85′: En tidligere skadepreget Vilsvik går ut, og inn kommer Dadi Gaye for første gang på Marienlyst Stadion.

88′: Gult kort til Henriksen da han stopper Tómasson i å komme i full kontring.

89′: Et siste forsøk fra Rosenborg. Og det er ingen andre enn 16-åringen Håkon Volden som kommer inn til sin debut, ut går Ceide.

90′: Et klagebrøl går rundt stadion i det hjemmefansen finner ut at det blir lagt til hele syv minutter.

90+7′: Men det blir ingen store sjanser av det Rosenborg stiller opp med de siste minuttene. Godset vinner 1-0 og tar med det sesongens første tre poeng.

Tre utmerkelser

Marko Farji (20) har briljert i ettermiddag. Tekniske finesser kombinert med smarte valg gjorde at han viste hvorfor han blir ansett av mange som én av Eliteseriens største talenter. Stortalentet ble også kåret til dagens SIF-gutt.

Islands store DJ og Drammens store venstre vingback Logi Tómasson (23), var solig på Godsets venstreside. Han skåret elegant årets første mål på Marienlyst Stadion til hjemmefansens store ekstase.

Strømsgodsets store trygghet defensivt reddet Godset fra å slippe inn minst to baklengsmål. Det er selvsagt snakk om kapteinen Gustav Valsvik (30).