Mange kjenner på et strammere gavebudsjett denne jula. Foto: Unsplash

Her påvirker dyrtiden julefeiringa mest

Hele 30 prosent sier i ny undersøkelse at julefeiringa blir annerledes enn de hadde håpet på i år på grunn av dårligere råd.

– Det er lurt å stramme inn hvis du ikke har råd i år. Lag gjerne et budsjett som du holder deg til og ikke bruk over evne så du får en dårlig start på neste år, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring. Han jobber med rådgiverutvikling og snakker daglig med kunderådgivere i banker over hele landet.

Dette sier psykologen

– Start med å snakke med familie og venner og bli enige om omtrent hvor mye dere skal bruke på gaver i år. Undersøkelsen vår viser at du er langt fra alene om å kjenne på at jula fort blir veldig kostbar, sier Kjenes.

– Snakk med folk rundt deg om hvordan det står til også. Så du ikke sitter alene med tanker og følelser, sier Oshadie Simonsen. Hun er sjefpsykolog i den digitale helsetjenesten Eyr.

Her strammes det mest inn

Så mange endrer juleplanene på grunn av dårligere råd:

  1. Møre og Romsdal – 45 prosent
  2. Innlandet – 39 prosent
  3. Oslo – 33 prosent
  4. Agder – 32 prosent
  5. Vestland – 32 prosent
  6. Vestfold og Telemark – 29 prosent
  7. Rogaland  28 prosent
  8. Troms og Finnmark – 28 prosent
  9. Trøndelag – 27 prosent
  10. Nordland – 26 prosent
  11. Viken – 25 prosent
    (Kilde: Frende / Norstat) 

– Her er det store forskjeller mellom de innbyggerne som er mest og minst påvirket av at ting blir dyrere. I Møre og Romsdal sier nesten halvparten at de tar grep denne jula, sier Kjenes i Frende.

Ingen skam å ikke ha råd

Mange kjenner på skam knyttet opp mot å ikke ha råd til de vanlige tradisjonene i jula. Psykologen har noen råd mot akkurat det.

– Prøv å forstå hva som utløser skammen hos deg og forsøk å endre på de tankene. Prøv også å ikke sammenligne deg med andre, men heller sette pris på det du har. Det er lurt å akseptere situasjonen du er i og forsøke å finne løsninger fremfor å skamme seg, sier sjefpsykolog Oshadie Simonsen.

– Vær kreativ og tenk på julegaver som kan lages sammen. Mange har det de trenger og vil kanskje sette mer pris på å finne på noe sammen med deg og dine, sier hun.

Matprisene bekymrer mest

I samme undersøkelse har nordmenn svart på hva som bekymrer mest når det kommer til privatøkonomien nå. Mat- og råvarepriser kommer ut på en klar førsteplass. Bekymring for renta og strømprisene kommer på de neste plassene.

– Mange stresser for å få pengene til å strekke til nå. Prisene stiger, og mange med gjeld merker det godt. Økte kostnader gjør at flere sliter med å få kabalen til å gå opp og vi snakker med stadig flere fortvilte kunder som lurer på hvordan de skal håndtere dette, sier Ole-Jørgen Kjenes.

– Noen vil si opp forsikringer for å spare penger, og da er det lurt å snakke med en rådgiver i banken eller hos forsikringsselskapet sitt. Det er viktig å vite hva disse grepene kan føre til, spesielt når det kommer til forsikringer for liv og helse. Veldig mange vet ikke at de kan justere ned utbetalingene på liv- og uføreforsikringer og dermed kutte de månedlige kostnadene, heller enn å si dem opp. Det er bedre å spare ved å endre på dekningene, enn å stå helt uten sikkerhetsnett, sier han.

– Vi ser også at en stresset privatøkonomi gjør at en del kontakter oss for å få råd om hvordan de kan sikre inntekten sin, noe som er veldig lurt, sier Kjenes i Frende.

At mange nordmenn bekymrer seg for tiden merkes også godt hos psykologen.

– Vi har stor pågang for tiden. Folk sliter med ulike ting, men bekymringer knyttet til økonomi, jobbstress, utfordringer i forholdet, vansker med søvn og samlivsbrudd går igjen, sier Oshadie Simonsen hos Eyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *