INGEN FORING: Zhu Zhu trenger bare batterier, ingen gnagermat. – Hamstrene opptrer og låter forskjellig, sier Gro Svendsen ved Ringo leker.

Julemesse på Ringo

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i april 2010.

Jula varer ikke til påske, den begynner ved påske. I alle fall om man jobber i leketøysbransjen.

Leketøyskjeden Ringo har sitt hovedkvarter i Drammen. Der samles leketøybransjen til messer et par ganger i året, og i forrige uke var det vinterens og julas leker som sto i fokus.

Hamster

– Årets slager må bare bli lille Zhu Zhu, sier daglig leder i Ringo, Gro Svendsen. – Denne lille hamsteren kommer i mange variasjoner og med sine egne lyder, og de gir uttrykk for hva de liker eller ikke.

– Ideen er jo at en kan ta med seg hamsteren sin og møte en venn med en egen hamster og la de leke sammen, sier Gro, og forteller at det selvsagt kan kjøpes til forskjellig utstyr, klær og leker til. – Foreløpig er hamstrene mest for jenter, men de skal komme i gutteversjon med røffere utstyr som tanks og sånn.

SKYTING: det er et snev av paintball i NERF, som er det siste innen skyteleker. Tom Emcken fra Hasbro leker ikledd vest, briller og maskingevær.

Skyting

Gutta får imidlertid leke med NERF enn så lenge. Det er skyting med geværer og skumpiler. Leken minner om paintball, hvor deltakerne har på seg vester med blink på. Og tøffe solbriller som skal beskytte øynene. Også her finnes det ulike varianter og mye tilbehør, og salget har tatt helt av, i følge Tom Emcken fra Hasbro leker.

– Fra mai/juni skal det arrangeres NERF-konkurranser på kjøpesentre rundt i landet, sier Emcken.

Nostalgi

Heldigvis finnes det leker som verken bruker batterier eller skremmer bestemødre. De gode gammeldagse lekene som dukker og lekebiler er tilbake for fullt. Og på dukkefronten finner vi rosa søte dukker med alt tilbehør en liten dukkemamma kan ønske seg. Prisen er ikke lenger så avskrekkende som da babyborn kom på markedet. Vi fant en aldeles bedårende serie hvor dukkene ikke koster mye, og de kommer i alle størrelser fra helt bitte små til dukken Emily som dukkemammaen kan gå med.

PENSJONIST: Den velkjente Monopol-mannen skal få ta av seg hatten og nyte sitt otium fra i år. Etter 75 år er han nå pensjonist.

Jubileum for Monopol

Brettspillet Monopol fyller 75 år, og feirer det med å pensjonere Monopol-mannen.

– Vi synes han kan få nyte en roligere tilværelse nå, smiler Kristine Flesner, Hasbro Lekers markedsjef for Monopol i Norden. – I løpet av året skal vi lage konkurranser og kanskje ha noen auditions for å finne en ny mann – eller kvinne – som kan representere Monopol.

At det er jubileum vil også vises på flere måter. Nye spill er lansert, og det siste er med betalingsterminal i stedet for papirpenger! Disse spillene har runde brett.

Fortsatt finnes de originale med papirpenger og firkantet brett, og i tillegg har de utgaver med Simpsons, Disney og Mitt første monopol for barn.

Norge hevder seg i verdens monopolbransje. I fjor vant 20 år gamle Bjørn Halvard Knappskog verdensmesterskapet i Monopol som ble arrangert i Las Vegas. Premien var det han vant i spillet, omregnet i dollar, som ble 20 000 dollar. VM i Monopol har vært arrangert siden 1973.

OM MONOPOL

Monopol er det mestselgende brettspillet i verden. Målet med spillet er å bli den rikeste spilleren, og tvinge de andre spillerne til konkurs ved kjøp, salg og leie av tomter eller gater med hus og hotell.

Utgiveren, Parker Brothers (nå oppkjøpt av Hasbro) holdt lenge på dette som den sannferdige historien om Monopols opphav: Da den arbeidsløse Charles B. Darrow kom til brettspillfabrikantene Parker Brothers med sin nye oppfinnelse i 1934, ville de ikke ha det. De mente spillet var for innviklet. Med hjelp fra en venn som var boktrykker, produserte Darrow 5000 håndlagde versjoner av Monopol. Spillene ble revet bort. Da Darrow troppet opp hos Parker Brothers igjen, sa de ja. Gatene i den amerikanske utgaven er ikke fra Washington eller New York, men Atlantic City. Oppfinner Darrow ferierte nemlig langs Jerseys strender, ikke langt fra Atlantic City.

Sannheten er imidlertid den at Charles Darrow selv hadde kopiert spillet. The Landlord Game, forløperen til Monopol, ble utviklet av Elisabeth Magie allerede i 1904. Dette spillet lot hun venner og bekjente kopiere. Spillet ble meget populært og spredde seg utover USA. Og det var slik Charles Darrow fikk tak i spillet, som han senere presenterte til Parker som sitt eget.

Spillet selges i dag i 80 land, på 26 forskjellige språk. 

Kilde: Wikipedia

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *