Monica Østenengen (50) og Emil (1) har mange mil bak seg til fots i Finnemarka.

Monica jakter soloppganger

Sammen med sin lille venn Emil (1 år), er Monica Østenengen (50) ute hver morgen, om jobben og studiene tillater det, for å oppleve soloppgangen fra stadig nye steder. Hun har trålet Finnemarka på kryss og tvers, ikke minst på langs, men beveger seg også til fine steder utenfor Drammen.

Det er ikke så mange år siden at Monica startet denne livsstilen. Etter mange år i England, vendte hun hjem til Drammen.

-Jeg bor på Danvik, og startet med å bygge opp formen ved å gå Pukerudlinja, sier Monica. -Deretter begynte jeg å utforske marka.

Naturopplevelsene står i kø for den som begir seg ut i marka.

Lokke andre ut

På Facebook har hun tusenvis som følger turene hennes, og det har blitt viktig for Monica å ta fine bilder. Med i sekken har hun kamerastativ og telefon. Frem til nylig har hun brukt Huawei med sitt Leicakamera, men nylig byttet hun til Samsung.

-Fine bilder er viktig, for meningen med innleggene på Facebook er å lokke enda flere ut i marka, sier hun. -Turene gir meg så utrolig mye, og jeg vil at andre skal oppleve gleden også.

Som sykepleierstudent på siste året har hun vakter på sykehuset, og innimellom på palliativ avdeling.

-Jeg viser ofte frem innleggene fra turene til pasientene, og da er det som om de glemmer smertene en liten stund. De finner tilbake til minner fra egne turer, og jeg ser hvordan de finner ro og glede i de minnene, sier Monica. -Da får innleggene mine ekstra mening.

Emil og Monica går alltid alene.

I ensomhet

Turene til Monica foregår som regel i ensomhet, om man ser bort fra spirrevippen Emil.

-Det er mange som spør om de kan være med meg på tur, men dette er mine stunder. Det er noe med bevegelse i naturen som får folk til å betro seg om problemer og bekymringer de har, og jeg liker å gå i stillhet og egne tanker, sier Monica, som også har en sterk gudstro.
-Sekken min er alltid pakket, og jeg står grytidlig opp for å få med meg soloppgangen. Om sommeren, når sola står tidlig opp, hender det rett som det er at jeg finner en gapahuk eller rett og slett overnatter ute for å se sola stå opp.

Emil

Emil har vært med siden han var bare noen uker gammel. Nå er den lille hunden en vant markatraver, og Monica har med potesalve og andre ting for å gjøre turene like behagelige for ham som for henne.

-Å få Emil som turkamerat har vært en velsignelse. Han har gjort både turene mine og livet mitt så mye bedre, sier hun.

Også om vinteren

-De mest fantastiske soloppgangene har jeg opplevd på vinteren, forteller Monica. – Det kan være helt spektakulært, og vel verdt turen på ski i mørket med hodelykt som eneste lyskilde.

Monica vil dele sine turopplevelser her på BY Drammen.

-Kanskje enda flere blir inspirert og kommer seg ut, smiler hun.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *