Kaja Marienborg, bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved OsloMet. Hun leder også NITO bioingeniørfaglig institutts fagstyre. Foto: Bjarne Krogstad / NITO

Nå kommer omgangssyken – slik unngår du smitte

Det er smittsomt, plagsomt og fullstendig utmattende. – Blir du smittet av norovirus, blir du nesten garantert syk, sier bioingeniør Kaja Marienborg.

Nå går vi inn i høysesongen for oppkast og omgangssyke. Norovirusinfeksjon er den hyppigste årsaken til omgangssyke. Mere innetid og tettere samvær skaper nemlig et perfekt klima for virus- og bakterieinfeksjoner.

Slik unngår du smitte

De typiske symptomene på smitte er akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. – Du kan også få typiske influensalignende symptomer som leddverk og feber, sier hun.

Hun forteller at smitte hovedsakelig overføres ved dråpesmitte i nærheten av noen som har kastet opp eller har diare, eller at man er i kontakt med forurensede overflater.

– Det viktigste du kan gjøre for å unngå å bli syk, er å ha god håndhygiene.

  • Vask hender etter toalettbesøk og før du skal spise
  • Ikke putt fingrene dine i munnen
  • Bruk neglebørste om du har lange negler

Marienborg peker på at de fleste ikke vasker hendene sine grundig nok.

– Bruk såpe og vann og vask hendene i minst 30 sekunder. Da blir du kvitt de aller fleste mikroorganismene du har på hendene. Husk også at spritbasert hånddesinfeksjon ikke har så god effekt mot norovirus.

Pass på renholdet

Passer du i tillegg på å ha et godt renhold hjemme, har du mer eller mindre gjort det du kan for å forebygge smitte. Har du derimot først fått viruset i hus, er det ekstra viktig at du rengjør godt for å unngå at viruset smitter videre.

– Det skal bare noen få viruspartikler til for at vi skal bli smittet av norovirus, derfor er det avgjørende at man får tørket opp og rengjort dersom det er soner i hjemmet hvor det har kommet oppkast eller avføring.

Noroviruset kan nemlig overleve i flere uker i romtemperatur. – Vask derfor over alle flater som kan være forurenset, særlig toalett, benkeplater, vannkraner og dørhåndtak for å unngå smittespredning. Klær og sengetøy må vaskes på 60 grader slik at viruset drepes.

– Husk også å lukke dolokket før du trekker ned, så minimeres spredningen av viruspartikler.

Lindring – ikke behandling

Det finnes ingen kur mot omgangssyke, men det går an å dempe plagene.

– Det viktigste er å passe på at man får i seg nok væske, men unngå brus eller lettbrusvarianter. Sukker og kunstige søtningsvarianter er ikke bra ved diare, det kan nemlig øke væsketapet. Drikk heller en blanding av eplejuice og farris.

Hun anbefaler også mat med mye stivelse, som ris og pasta. Det vil ha en bindende effekt på avføringen. Suppe, kjeks eller yoghurt kan man også prøve å få i seg.

Heldigvis tar det vanligvis ikke så lang tid å bli frisk. – Symptomene varer vanligvis 2-3 dager, selv om det hos noen kan sitte i litt lenger, avslutter Marienborg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *