Foto: Shutterstock - Tryg Forsikring

Pass på de firbeinte i varmen

Høye temperaturer og flått er noen av farene for våre firbeinte venner, mens hoggormen er spesielt farlig.

– Hoggormen er den eneste giftige slangen i Norge og kan utgjøre en betydelig fare for både hunder og katter, sier Einar Brekken i Tryg Forsikring.

Antall kjæledyr som er forsikret øker hvert eneste år. Ved årsskiftet var over 337.000 kjæledyr forsikret i Norge.

I fjor ble det meldt tusenvis av skader til Tryg som omhandler hunder og katter. Flere av disse dreide seg om bitt fra flått og hoggorm, noe som kan få konsekvenser både for dyret og for lommeboken.

Hoggormbitt kan koste opp mot 20.000 kroner å behandle.

– Skulle hoggormen klare å bite hunden eller katten din, er det viktig å kontakte veterinær så fort som mulig. Tid er essensielt, sier Brekken, som er ansvarlig for dyreforsikringer i Tryg.

Hunder kan få symptomer som hevelse, smerte og ømhet ved bittstedet i tillegg til pustevansker, sikling og oppkast. Katter kan endre atferd, gjemme seg eller unngå berøring i tillegg til smerte og irritasjon rundt bittet.

Pass opp for flåtten

Vanlige symptomer ved flåttbitt er hevelse, kløe, irritasjon og av og til kan det oppstå infeksjon rundt bittstedet.

– Vi anbefaler å forsøke å holde kjæledyret unna områder hvor flåtten befinner seg, som for eksempel steder med tett vegetasjon, skygge og høyt gress og busker. Sjekk uansett for flått jevnlig – spesielt om det har vært i utsatte områder, sier Brekken.

For å unngå at flåtten klarer å feste seg, eller unngår dyret helt, finnes det både tabletter og veske som kan smøres på huden. Dette kan man få tak i på apotek eller hos veterinær.

De fleste flåttbitt vil ved første behandling hos veterinær koste omtrent 3000 kroner, i tillegg til medisiner.

Pass på i varmen

Ifølge den digitale veterinærtjenesten FirstVet, omkommer flere hunder som følge av heteslag etter å ha blitt etterlatt i varme biler.

– La aldri en hund være alene i en innelåst bil når solen steker. Bilen du parkerte i skyggen har kanskje fått sol på seg når du er tilbake, sier Brekken.

Når temperaturen øker, gjør aktiviteten utendørs det samme. Pass på at hunden ikke går for lange distanser i solen uten skygge eller kaldt vann.

– Sett ut rikelig med vann både utenfor og inni huset. Skulle hunden begynne å pese mye og puste med åpen munn, kan hele hunden kjøles ned med hageslangen. Mange hunder liker også å bade, så ta den gjerne med på en dukkert om muligheten er der, sier Brekken.

Kattene er det vanskeligere å ha kontroll på utendørs. Det kan være lurt å holde katten innendørs i et kjølig rom hvis temperaturen er høy.

– Det kan hjelpe å klappe katten med et fuktig håndkle, eller væte kattens poter i kaldt vann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *