RAMADAN OVER: Imam Noor Ahmad og Jonas Muhammad forbereder slutten på årets ramadan. Lørdag og søndag inviterer de alle som ønsker opp til Fjell og den midlertidige moskeen.

Ramadan er over

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i september 2010.

Har du en muslim som kollega eller venn, vet du at det har vært ramadan en måneds tid nå. I dag er siste fastedag, og i morgen skal feiringen Id starte.

Det muslimske trossamfunnet MQI i Drammen har rundt 700 medlemmer, og med Imam Noor i spissen har ramadan i år vært med fokus på flomkatastrofen i Pakistan.

Tre deler

– Ramadan er delt i tre deler. De 10 første dagene fokuserer vi på Guds barmhjertighet og nåde, de 10 neste er det bønn om tilgivelse og de 10 siste ber vi om å skånes fra det onde – eller helvetet, forklarer sekretær Jonas Muhammad.

De siste 10 dagene har også tre muslimer hatt sin I’tikaf i den midlertidige moskeen på Fjell. Det er dager med stillhet og bønn, og de kan kun forlate lokalet for helt nødvendige ærend. 

Man skulle tro at det var med glede og lettelse at ramadan nå er over. At muslimer nå kan gå tilbake til hverdagen og gjøre de tingene man ikke kan under ramadan, så som å spise og drikke.

– Det er klart enkelte ting er lettere når det ikke er ramadan, men dette er vår store høytid, vår tid hvor vi har Gud i fokus. Det er dager vi lever slik vi tror Han vil, og derfor er det med en god porsjon sorg også, når vi avslutter ramadan, sier Jonas Muhammad, som fungerer som en slags tolk for Imam Noor.

Åpent hus

I morgen markeres ramadans avslutning med samling på Fjell moské, hvor Imamen skal tale en times tid. Deretter samles familiene hjemme hos seg til private feiringer med god mat og ofte gaver. Feiringen av Id, som vises utad, vil skje til helgen. Både lørdag og søndag holdes det åpent hus på Fjell med festligheter, god mat og sosialt samvær. Denne tilstelningen kalles Id Bayram, Bayram fordi det inkluderer den tyrkiske feiringen.

– Alle kan komme og spise med oss, inviterer Imam Noor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *