GJENGEN ER KLAR: Gulskogen gårds venner tar i et dugnadstak når det trengs. Bak fra venstre: Per Andersen, Sonja Gåsvær Jacobsen, Ellen Solberg, Audhild Sørensen. Foran fra venstre: Ive Kjær, Daniel Klykken, Jorunn Taxt Kristiansen. 

Trenger nytt tak før byjubileet

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i april 2010.

Uten den entusiastiske gjengen som utgjør Gulskogens gårds venner, er det vanskelig å tro at prakteiendommen hadde vært i såpass stand som den er. Men de trenger mer penger, og helst før all taksteinen faller ned.

– Jeg går og plukker takstein langsmed husveggene her, og jeg legger på plass de som er hele, sier dugnadsleder Daniel Klykken. Han har jobbet med vedlikehold her i flere tiår og kjenner parken og gården svært godt. 

– Men jeg tror nok vi må ha nytt tak på alle husene her. Vi kan ikke vente til taket begynner å råtne på innsiden.

DUGNADSLEDER: Daniel Klykken har vært med på dugnader på Gulskogen gård i flere tiår. Han kjenner gården og parken ut og inn.

Sopp

Det er ikke bare taket som må fikses. Mange av vinduene er i dårlig forfatning og det samme er malingen på veggene.

– Merkelig dette her, for det er ikke så lenge siden det ble malt her, sier Klykken når han ser husveggen som nå er mer grå enn gul. 

Døren på denne siden av huset trenger også rehabilitering. På forsiden er malingen bedre, med unntak av noen avskallinger.  Gjerdet mot Øvre Eiker vei har lenge vært klart for utskiftning. Det gjøres i disse dager.

– Det blir annerledes, og det blir kopi av en eldre utgave enn det som står i dag, sier Klykken.

IKKE PENT: Denne siden av Gulskogen gård vender mot elven. Den ble malt for bare fire år siden, men malingen er nå full av sopp som gjør den flekkete og stygg.

Åpen gård

Gulskogen gård er åpen for publikum hele sesongen, og det arrangeres jevnlig omvisninger og åpen gård. Første åpen gård i år er 5. og 6. juni, og da skal det være kaninutstilling også.

Påfuglene og endene er på plass, og dugnadsgjengen er i full gang med å rydde i parken.

– Det har vært arrangementer av ulike slag i hagen, så som teater og konserter, sier Daniel Klykken.

 – Problemet er bare toalettfasilitetene. De er ikke holdbare, og vi er avhengige av å få fraktet hit mobile toaletter.

Under omvisningene vises hele det innvendige frem, og det vakre interiøret er i særklasse. 

– Inne støter vi på et annet kostbart problem, sier Klykken. 

– Strømnettet her må snart legges om og fornyes. Det er dårlig og ustabilt.

NYTT TAK: Husene på Gulskogen gård trenger sårt et nytt tak, og det raskt. Ellers kan takbjelker og trevirke under taksteinen fort råtne.

En perle

Gulskogen gård er en oase ved elven, med den storslåtte parken med stolte og høye lindetrær. Rosehagen er flittig besøkt og studert og det samme er kjøkkenhagen. Litt for mange har besøkt lindelabyrinten, slik at den må få hvile et par år.

– Barn synes det er morsomt å finne snarveier i hekken, noe som fører til hull. Da må den få gro igjen, sier Daniel Klykken.

Påfuglene er på plass til stor glede for de minste. Og endene, som har overvintret på et gartneri i Lier. 

Men mest av alt oser stedet av herskapelig ro som henger igjen fra svunne storhetstider.

Åsmund Thorkildsen

Har ikke midler

ÅSMUND THORKILDSEN er museumsdirektør og klar over problemene som påpekes av dugnadsgjengen på Gulskogen gård.

Det er Drammen Museum som eier Gulskogen gård. Drammen Museum eier en bygningsmasse på rundt 60 bygninger som hele tiden skal vedlikeholdes.

– Gulskogen gård ble pusset opp for seks år siden, og det ligger ikke noe ekstraordinære tiltak i planene når det gjelder den gården, sier direktør Åsmund Thorkildsen. 

– Når det gjelder taket, er dette et vedvarende problem på alle våre eiendommer, og vi forsøker å vedlikeholde det etter evne og midler i prioriteringsrekkefølge. Gulskogen gård ligger ikke på prioriteringslisten i år, slik at det kun blir utført det vanlige vedlikholdet.

– Vi har en god dialog med Gulskogen Gårds venner, og de gjør en fantastisk jobb, sier Thorkildsen, direktør ved Drammen Museum. 

– Vi er klar over de tingene de påpeker, men vi har ikke midler å bruke nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *