Ungdommenes språk

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i januar 2010.

– Nå har vi måttet tåle ganske mye redigering av språket vårt, som vi trodde var så kult og hipt, smiler Cathrine Berg-Nielsen ved Brageteateret. – Men stykket er for og med ungdommer, så vi tar korrekturen med stort alvor.

Stykket de har satt opp heter ”Før det ringer”, og er skrevet på bakgrunn av samtaler med elever ved Galterud Ungdomskole.

Det handler mye om forelskelse, forventninger og holdninger. Og om ting som skjer på hjemmebane som påvirker dagen på skolen.

BRAGETEATERET: Cathrine Berg-Nielsen er spent før premieren på fredag.

– I stykket opplever vi at moren til Janus, hovedpersonen, sliter med angst og ikke kommer seg ut til jobbintervjuer. Heldigvis får det en god ende i dette stykket, men det setter fokus på at det er mye en elev har med seg i bagasjen av bekymringer når skoledagen starter, sier Cathrine.

Godkjent

Stykket hadde gjennomspilling for elevene ved Galterud ungdomskole, og er nå ”godkjent”. 

– Vi pusset litt på språket, samt at vi tok vekk elementer ved åpningscenen, sier Cathrine Berg-Nielsen.

Premieren er på Brageteateret på Grønland neste fredag, og deretter skal Brageteateret pakke bussen og reise rundt til fylkets ungdomskoler.

Et samarbeid på tvers av landegrenser er satt i gang og har fått felles navn: Plattform 11+. Dette prosjektet får EU-midler, og ”Før det ringer” er en del av den norske satsningen. Manuset ligger i en manusbank som flere land skal nyte godt av. Når Brageteateret legger ut på sin teatertur i Buskerud nå, er det ved hjelp av egne midler.

SPREKE: Her blir Sulekha Ali Omar hjulpet opp på taket av Lasse Valdal. Dekorasjonene på scenen består av denne ”boksen” – resten sørger skuespillerne for.

Stolt lærer

– Jeg er stolt over at jeg og skolen vår har fått være med på dette prosjektet, sier Torill Risdal Lund, avdelingsleder ved Galterud ungdomskole. – Elever i denne alderen er dyktige til å komme med innspill, og Janus, hovedpersonen i ”Før det ringer”, kan godt være vår elev.

Galterud ungdomskole er landets eneste skole som er med i Plattform 11+, og sist høst var de i Italia og møtte andre skoler i det EU-støttede prosjektet.

– Galterud ungdomskole er en veldig spennende skole med 64 % innvandrerbakgrunn. Det er mye forskjellig ungdommene våre har bagasjen, og det gir seg uttrykk på mange fine måter, sier Torill R. Lund, som nå gleder seg til fredag og forestillingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *