TRE KRIGERE: Andreas Sørensen, Rune Temte og Tyr Neilsen som tatt ut av en film. Til helgen blir de å se på Glima mesterskap i Mjøndalshallen. FOTO: PRIVAT

Vikingbryting og kampkunst

Denne artikkelen sto på trykk i Byavisa Drammen i november 2015.

Kommende helg arrangeres det fjerde nasjonale mesterskapet i Glima, eller vikingbryting, i Mjøndalshallen. Nytt i år er at arrangørene Andreas Sørensen og Tyr Neilsen har invitert med flere kampsportgrener.

–Vi vil vise at Norge har sin egen kampkunstarv som stammer fra vikingene, og antakeligvis før den tid også. Den er ikke ulik kampkunst fra andre deler av verden, sier Tyr Neilsen (56), som er ekspert i bevæpnet og ubevæpnet kampkunst.

–Jeg vil alltid kjempe for at noen skal holde denne kampsporten friskt ved like, sier Andreas Sørensen (28). Han trener en gjeng glimautøvere to ganger i uken sammen med Tyr som er seniorinstruktør.

–Det er vår kulturarv, vår egen nasjonalidrett, og det var dette som gjorde vikingene til verdens beste krigere på den tiden de levde.

–Vikingene startet glimatrening allerede fra de var veldig små barn, og etter hvert som de ble eldre, ble det mer alvor av leken. Både kvinner og menn trente, sier Tyr.

SEIER TIL UBBA: Andreas Sørensen ligger på bakken og seierherren Rune Temte triumferer under oppsyn av senior instruktør Tyr Neilsen.

Trente Temte

Duen Tyr og Andreas trente skuespiller Rune Temte fra Solbergelva før innspillingen av serien ”Det siste kongeriket” som er produsert av BBC. I denne serien spiller han Ubba, en fryktløs, sterk og stor vikingkriger. Utseendemessig passet Rune godt til rollefiguren, men han kunne jo ingenting om å slåss på vikingvis.
Treningen med Tyr og Andreas gjorde at han ble kjent med både sverd, skjold og bryting, og fikk selvtillit i forhold til den delen av rollen. I tillegg lærte han mye om vikingenes livsstil og ikke minst begrepet ære.

Han vil komme på arrangementet i løpet av helgen, men vil ikke vise frem kampkunst. 

–Det overlater jeg til ekspertene Tyr og Andreas, som kan det, sier han.

Løsetak

Glima deles opp i Lausatök, Hryggspenna and Brokartök, eller løsetak, ryggtak og buksetak. Brokartök er Islands nasjonalidrett. Løsetak er mest brukt i Norge og Europa, og kan gjenkjennes i andre kampsporter også.

–Derfor er det så spennende at det kommer flere kampsportgrener til årets arrangement. Vi kan se hvor likt glima løsetak er andre kampkunst-systemer, sier Tyr, som har trent i de fleste kampsportgrener.

Konkurransen dømmes etter følgende kriterier:

Seier ved fall:
Hensikten med brytekampen er å vinne ved det som kalles fall. Avhengig av typen Vikingbryting kamp, betyr et fall at enten er en utøver kastet til bakken, eller en utøver holder begge motstanderens skuldre mot bakken samtidig.

Seier ved teknisk overlegenhet:
Hvis et fall ikke er oppnådd ved et reint kast, kan en utøver vinne ved teknisk overlegenhet, hvilket vil si at han har kontrollert kampen og fått sin motstander i kne tre ganger.
Hvis en utøver vinner ved å tvinge sin motstander ned på denne måten, vinner han kampen på teknisk overlegenhet.

Seier ved dommeravgjørelse:
Dersom ingen av utøverne oppnår en rein teknikk, eller teknisk overlegenhet, vil den utøveren som har dominert kampen etter dommernes skjønn bli tildelt seier.

Kulturelt arrangement

Arrangementet avholdes både lørdag og søndag med glimamesterskapet på søndag. I tillegg til selve konkurransen, blir det oppvisning av de forskjellige glimaformene, samt sverdkamp hvor Tyr skal delta. Det blir også sponsorer med varer til salgs, samt viking håndverk fra vikinglagene Mylnudalr og Hoen

–Vi ønsker å bygge på arrangement for hvert år, og ikke bare inkludere andre kampsport stilarter, men også mer av norrøn kultur, som for eksempel viking musikk, sier Tyr Neilsen.

Mer informasjon om glima og mesterskapet finnes på www.vikingmartialarts.com.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *