Akupunktørene Ole Jørgen Frydelund (t.v.) og Erik Vinje Olbjørn har åpnet en medisinsk øyelegeklinikk på senteret sitt i Tønsberg.

Satser alt på øyehelse og helseinnovasjon

-Planene begynte å forme seg for mange år siden da vi så hvordan øyepasienter fikk gode resultater med integrert behandling, sier Erik Vinje Olbjørn og Ole Jørgen Frydenlund i Optimal Øyehelseklinikk.

Mange drammensere kjenner godt til akupunkturklinikken i Tønsberg. Nå har de åpnet en medisinsk øyeklinikk i lokalene. Foreløpig fungerer Optimal Øyehelseklinikk som alle andre øyelegekontorer – klare til å ta imot øyepasienter. Dr. med. Ramin Aref er øyelege, og Johnny Karlsen Gründell er optiker. På klinikken har de alt tenkelig diagnose- og behandlingsutstyr – og mer til.

Den overordnete planen Erik og Ole Jørgen refererer til, er å utvikle en klinikk med integrert medisin for øyelidelser. Integrert betyr i denne sammenheng at de benytter seg av flere behandlingsmetoder fra flere medisinske retninger.

For noen uker siden var Erik Vinje Olbjørn, Ole Jørgen Frydelund og dr. Ramin Arif på Nordic Congress of Ophthalmology på Island.

Verden rundt

-Vi har bokstavelig talt reist verden rundt for å finne de beste behandlingsmetodene for øyepasienter. Vi har også lett etter innovative og gode behandlingsapparater, sier Erik Vinje Olbjørn.

Erik og Ole Jørgen er akupunktører, og Erik startet St. Olavs Helseklinikk for 18 år siden. Ganske fort kom Ole Jørgen med, og han driver klinikk i Oslo. På St. Olavs Helseklinikk er det flere ulike terapeuter i underetasjen og i første etasje. I andre etasje ligger Optimal Øyehelseklinikk, som nå er en fullt operativ klinikk med øyelege Ramin Aref og optiker Johnny Karlsen Gründell. Erik og Ole Jørgen er eiere av klinikken, men har ikke noe med driften å gjøre foreløpig.

Gjennom et par tiår har akupunktørene Erik og Ole Jørgen hatt øyelidelser som fokus, og de har reist verden rundt på jakt etter mer kunnskap om behandling av øyelidelser. Nå sist var de på Island på en medisinsk konferanse om øyelidelser – Nordic Congress of Opthalmology.

Kombinerer for pasientens beste

De har vært i Kina utallige ganger og lært hvordan øyepasienter behandles med en kombinasjon av tradisjonell kinesisk medisin (TCM) og vestlig legevitenskap, og de har også opprettet et samarbeid med det største kinesiske øyesykehuset, Eye Hospital i Beijing, med professor dr. med. Lina Liang i spissen. Hun har sin utdannelse som lege fra USA, og som lege i kinesisk medisin fra Kina. Med professor Liang som samarbeidspartner, har Optimal Øyehelseklinikk blitt med i et verdensomspennende nettverk for utvikling og forskning på øyehelse.

-I Kina har kinesisk medisin tradisjonelt vært førstevalget, men integrert medisin har tatt over mer og mer. Kina er avhengig av behandlingsmetoder som fungerer og som fungerer raskt, fordi landet er totalt avhengig av en frisk nok arbeidsstyrke, sier Ole Jørgen Frydenlund.

For noen år siden kom en kinesisk delegasjon fra Eye Hospital i Beijing til St. Olavs helseklinikk i Tønsberg for å markere den offisielle starten på samarbeidet om integrert behandling.

Mer helhetlig medisin

Kinesisk medisin består av fem deler: akupunktur, Tuina (massasje), urtemedisin, kosthold og Tai Chi. Ved integrert medisin vil pasientene få behandling av leger utdannet i vestlig medisin, samt behandling/støttebehandling av leger i kinesisk medisin.

-Kinesisk medisin er mer helhetlig enn den vestlige, sier Ole Jørgen.

-På hver tur vi har hatt til Kina, har vi fått delta på kurs og undervisning på Eye Hospital. Vi har lært veldig mye, fått delta i behandling av pasienter og sett mer enn nok til at vi virkelig brenner for å utvikle vår øyeklinikk til å bli en integrert klinikk. Vi ser med egne øyne hvor effektiv metodene deres er, spesielt med tanke på den nokså utbredte lidelsen AMD, sier Erik.

AMD (aldersrelatert makula degenerasjon) er en øyelidelse som særlig rammer eldre. Sykdommen har to varianter: tørr og våt AMD. Den våte varianten er best ivaretatt av øyelege, mens den tørre varianten har færre behandlingsmuligheter. Uten behandling kan synet innsnevres såpass at man blir alvorlig synshemmet.

Fra en behandlingsreise til Beijing. Her er pasienter og behandlere på utflukt til Sommerpalasset, og omtrent i midten står professor Lina Liang mellom Ole Jørgen Frydenlund og Erik Vinje Olbjørn.

Pasientreiser

Erik og Ole Jørgen har mange ganger hatt med seg pasienter til Eye Hospital i Beijing for mer dyptgående og intensiv behandling av synet. Det er spesielt AMD-pasienter som har vært med, og noen av dem har vært med flere ganger.

-Det sier seg selv at de ikke bruker så mye penger eller tid på noe som ikke virker. At de blir med igjen og igjen viser at pasientene synes at det hjelper, sier Erik.
-For oss har dette vært et nonprofit tilbud til pasientene. Vi betaler vår egen reise og jobber omtrent døgnet rundt for at de skal ha det bra i Kina.

Betaler alt selv

De to bereiste akupunktørene har også besøkt andre land og kontinenter, og de har for lengst mistet oversikten over hvor mange kurs de har tatt – og hvor. Sannsynligvis er de to de høyest utdannete akupunktørene i Skandinavia.

-Vi har ikke sponsing av noe som helst, og betaler alt selv, sier Erik Vinje Olbjørn.
-Vi gjør det fordi vi har lyst til å lære alt som er å lære av behandling av enkelte øyelidelser der vestlig medisin ikke har et godt nok tilbud. Utlærte blir man aldri i dette, ikke som akupunktør eller som lege. Det er hele tiden ny forskning og nye metoder som kommer, og det er viktig for oss i jobben vår å vite om tilbudene som finnes for pasientene våre. Vi forsøker å gi pasientene våre informasjon om det som finnes av behandling for deres lidelser, og vi er raske til å fortelle dem at de skal søke lege om vi har den minste usikkerhet i forhold til lidelsen.

Dr. med Ramin Arif er øyelege på Optimal Øyehelseklinikk, og Johnny Karlsen Gründell er optiker.

Innovativ helse

Erik og Ole Jørgen er klare over at det er en vei å gå før de kan kalle seg Norges første integrerte klinikk for øyehelse. En av årsakene er at kinesisk medisin ikke er fullt ut godkjent i Norge. Flere av urtene og akupunkturteknikkene er ikke tillatt. Likevel satser de fullt på at dette skal bli en fullverdig klinikk med tro på at integrasjon og funksjonell behandling er fremtiden.

Bemanningen på Optimal Øyehelseklinikk er nå en vestlig utdannet øyelege og en optiker. Dr. med. Ramin Arif er fra Iran, men har bodd det meste av sitt voksne liv i Ungarn. Der tok han også sin medisinske utdannelse. Han har jobbet som øyelege ved Lillehammer sykehus i fire år, og reiste hjem til Ungarn da pandemien kom. Men han savnet Norge, og grep sjansen da Erik og Ole Jørgen spurte om han kunne tenke seg å være øyelege på deres nye klinikk.

-De har begge den akademiske bakgrunnen som er nødvendig for å behandle øyepasienter i Norge, sier Ole Jørgen.

-Og de er begge like interesserte som oss i å utvikle en integrert klinikk, rett og slett fordi de også har sett at det virker, sier Erik.
-De er også veldig ivrige på å få i stand norsk forskning på integrert medisin så fort som mulig.

Få øyeleger

Erik og Ole Jørgen opplevde at de ønsket å tilby pasientene mer enn akupunktur. De møtte på ulike typer netthinnelidelser der det fortsatt ikke finnes god nok behandling, eller behandling i det hele tatt.

-Vi bestemte oss for å bygge et øyesenter bemannet med øyelege og optiker som samarbeider tett. Det er få øyeleger i Tønsbergområdet – bare tre-, og dermed blir ventetiden ofte flere måneder før man får time hos øyelege, sier Erik.

Her setter optiker Johnny Karlsen Gründell OkuStim på den tyske representanten for OkuStim. OkuStim brukes i behandling av RP-pasienter.

Godt utstyrt

Optimal Øyehelsesenter er en privat klinikk, og har ikke refusjonsordning. Det blir dermed dyrere for pasientene enn om de bruker en øyelege som har refusjonsordning, men likevel ikke dyrere enn tilsvarende øyeklinikker andre steder. Klinikken utstyrt med alt en øyelege og en optiker har behov for i undersøkelser. Til og med en OCT-maskin i toppsjiktet til 2,5 millioner kroner. Flere av maskinene er innkjøpt av Kari Monsen i Aurorastiftelsen, og de er utlånt til klinikken.

-Så kom vi over en tysk behandlingsmaskin kalt Okustim, som er EU-godkjent for behandling av tre sykdommer på netthinnene: RP, eller retinitis pigmentosa, usher syndrom og cone rod dystrofi. Her foreligger det god forskning, og enda mer forskning er på gang. Vi har lyst til å lage norsk forskning på dette, for selv om pasientgruppen er relativt liten, er det utilstrekkelig behandlingstilbud for dem, forteller Erik.
-Okustim kurerer ikke netthinnesykdommene, men det er en behandling som er anerkjent i Tyskland for å bremse utviklingen. Man kan altså beholde synet lengre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *